Mördarsnigeln älskar att tugga i sig bland annat sallad i grönsakslandet.
Mördarsnigeln älskar att tugga i sig bland annat sallad i grönsakslandet.

Bladlöss, sniglar och myror. Oavsett om det handlar om på balkongen eller i trädgården är det många som så här års får oväntade och objudna gäster, skadedjuren. Här är nio av de vanligaste djuren som ger sig på våra växter – och svaren på hur du blir av med dem.

Klicka dig ner till djuret dina växter blir drabbade av – och få reda på hur du hanterar dem.

Mördarsniglar
Bladlöss
Spinnkvalster
Ullöss och sköldlöss
Fåglar
Myror
Rådjur
Husdjur

Mördarsniglar

Mördarsnigeln heter egentligen spansk skogssnigel och trivs i våra trädgårdar bland stora blad, plankor och andra platser där det är fuktigt. De älskar att tugga i sig salladsplantor och annat ätbart. De är nattaktiva djur och är inte särskilt aktiva De är väldigt svåra att lyckas få bort helt från ett ställe där de trivs utan här handlar det mest om att hålla beståndet på en rimlig nivå. För att göra det finns det en rad tips.

 • När du ser dem, klipp dem mitt itu med sekatören. Men kom ihåg att efteråt måste du kasta dem i soporna eller gräva ner dem, annars kommer de döda sniglarna att locka till sig fler sniglar.
 •  Det finns särskilda snigelfällor att köpa där sniglarna drunknar i skålar fyllda med öl, men det går lika bra att bygga en egen fälla av exempelvis en petflaska där du klipper sönder flaskan, vänder öppningen inåt, tejpar ihop delarna och fyller den med öl.
 • Lägg ut släckt kalk, aska, barr, kaffesump eller sågspån som en barriär mot dina odlingar. Då får snigeln svårt att ta sig igenom och fram till dina växter.
 • Om du planterar i pallkragar, se till att ha kanter upptill i metall, då kan inte sniglarna krypa över.
 • Smaksatt järnfosfat i pelletsform finns att köpa som bekämpningsmedel mot sniglar. Sprid det glest.

LÄS MER: Så blir du av med silverfiskar hemma

Foto: xblickwinkel/R.xSturmx/TT

Bladlöss

Bladlöss är den vanligaste formen av löss på våra växter men lössen finns i massor av arter och i olika färger. De sätter sig ofta i klunga i toppen på nya skott eller under lätt skrynkliga blad. Det första tecknet på ohyra är ofta att det är klibbigt på bladen och på fönsterbrädan. Lössen utsöndrar nämligen en kladdig sockerlösning.

 • Bladlöss går ofta att få bort antingen med bara vatten och gnuggning eller med en såpalösning. Försök sedan att hålla växten i skuggan medan den är fuktig och upprepa sedan proceduren efter en vecka. Vid mer envisa löss som ullöss eller sköldlöss (se längre ned) kan du behöva blanda i rödsprit i lösningen eller sätta ner insektspinnar i jorden för att bekämpa dem.
Spinnkvalster. Foto: IBL

Spinnkvalster

Spinn är pyttesmå insekter, så små att de knappt går att uppfatta med blotta ögat. De lämnar efter sig ett spindelvävsliknande nät. Spinnkvalstren missfärgar bladen på dina växter i grågult och de vissnar allt mer. Växter som hibiskus, krysantemum, prickblad och fuchsia är extra utsatta.

 • För att förebygga spinnkvalster bör du duscha dina växter regelbundet.
 • Har du fått dem kan du testa såpalösning och eventuellt hjälpa till med fingrarna för att få kvalstren att lossna.

Ullöss och sköldlöss

Ullöss och sköldlöss är svårare att bli av med än bladlöss och påverkas inte av såpvatten. De trivs bäst på orkidéer och medelhavsväxter och drabbas du av dessa arter kan det vara en god idé att faktiskt kasta växten för att undvika att det sprider sig till andra växter.

Ullössen bildar en vaxlösning som ger ett vitt ludd på krukväxten som ser ut som bomull eller sockervadd. Ullössen suger saft från plantan och i många fall faller bladen av.

Sköldlössens honor suger sig fast på plantan och bildar en sköld där den sedan lägger sina ägg. Du kan försöka att plocka bort sköldarna med en pincett, är de torra är de gamla men om de vätskar sig är de nya.

 • Vill du inte kasta växten får du försöka plocka bort lössen en och en och sedan duscha växten med en iskall stråle.
 • Det kan också fungera att ställa ut växten, där trivs inte ullöss och sköldlöss som i många fall blir uppätna av större insekter.

Fåglar

Vem har inte tagit en frukt eller ett bär från en buske eller träd och upptäckt att fåglarna varit där och pickat på det? Det enda som fungerar mot bärsugna fåglar är nät eller fågelskrämmor.

LÄS MER: Storstadsråttorna kan göra dig sjuk

Myror

Myror är ett besvärligt skadedjur och kan snabbt bli ett problem både inomhus och utomhus.

 • Hittar du myror inomhus bör du försöka hitta var de tar sig in och därefter göra rent med diskmedel.
 • Kanel och även snus är effektivt mot myror som inte alls uppskattar den starka doften utan kommer att välja en annan väg.
 • Växten renfena har också visat sig användbar mot myror. Genom att lägga små buketter utmed huset kommer myrorna att hålla sig borta. Hänger du också upp buketter inomhus sägs det hålla flugor och mygg borta.
 • Fun Light (saft) innehåller sötningsmedlet aspartam vilket har visat sig mycket effektivt mot myror då aspartam fungerar som ett nervgift som tar död på myrorna.
Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Rådjur

Rådjuren är givetvis inget problem om du bor i lägenhet med för villaägarna kan de ställa till stora bekymmer och kan förstöra en hel del, snabbt. Det bästa sättet att mota bort dem är med fysiska hinder, som höga stängsel, nät och gnagskydd kring stammar men det finns även andra sätt att få bukt med rådjuren.

 • Klä dina pallkragar upptill med hönsnät eller odlingsväv. Du kan också lägga armeringsjärn i ett rutmönster så att rådjuren inte når ner till växterna.
 • Stoppa ner björkris hos plantorna så att de sticker upp någon högre än övriga plantor. Då vill rådjuren ogärna stoppa ner nosen där med risk för att sticka sig.
 • Sprid ut äggskal runt dina växter, rådjuren gillar inte ägg.
 • Blanda blodmjöl, benmjöl, aska och lite kompost och sprid ut i rabatten. Inte nog med att du slipper rådjuren så fungerar det utmärkt som gödning.
 • Har du tillgång till fårull kan det vara effektivt att fästa lite på några pinnar och ställa ut i rabatten.
 • Häng cd-skivor på snören i träden. Det är kanske inte den snyggaste dekorationen men rådjuren kommer att skrämmas bort av reflexerna från skivorna.
Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Husdjur

Husdjur ses inte normalt som skadedjur men när det gäller dina växter kan din hund eller katt ställa till det ordentligt för dig. Många katter använder mer än gärna en rabatt eller kruka som kattlåda och hundar älskar att gräva. Även här är väv det mest effektiva sättet att hålla djuren borta men det finns även andra knep.

 • Stick ner små pinnar och kvistar i odlingen för att göra det mindre trevligt att vandra omkring i rabatten, dock inget vasst som kan skada djuret.
 • Tabasco, kaffesump eller stark citrondoft brukar kunna hålla husdjuren borta.
 • Om inget annat hjälper brukar det fungera att ligga på lur med vattenslangen och ta dem på bar gärning när de gör något de inte får göra.

Källa: Hem & Hyra, Villaägarnas riksförbund

LÄS MER: Så blir du av med skadedjuren som bor i ditt kök

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset