Att tjäna pengar på att Trump vann amerikanska valet är chansartat. Men sparekonomen ger några tips. 
Att tjäna pengar på att Trump vann amerikanska valet är chansartat. Men sparekonomen ger några tips. 

Trump står som segrare i det amerikanska valet och förvirringen och oron är stor. Börsen öppnade i dag på minus fem procent. Men går det att som privatperson tjäna pengar på valutgången? Sparekonomen Claes Hemberg ger sina bästa tips.

Avanzas sparekonom  Claes Hemberg.

Att tjäna pengar på Trumps vinst i det amerikanska valet går, enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, men det är mycket chansartat.

– Då måste du köpa saker; papper, aktier eller andra investeringar som gynnas av oro. Du kan tänka dig kanske att satsa på aktier som gynnas av oro. Exempel på det är Astrazeneca aktier för läkemedelsaktier gynnas av oro och Trump vill sänka skatter för stora bolag. Swedish match-aktier och guldfonder kan vara andra alternativ.

Eftersom Trump sagt att han ska satsa på att bygga och renovera vägar och broar i USA är Skanska-aktien ett annat alternativ.

– Det Trump gett uttryck för borde tala för Skanska-aktien. Så det kan vara ett val om man vill vinna på valet. Men hur fort sådant här kommer att ge en vinst vet vi inte. Det kan ta flera månader eller år, säger Claes Hemberg.

Problemet med att välja sådana köp, förklarar Claes Hemberg, är att de kan också överraska åt andra hållet. Om många tänker samma sak så kan det snabbt slå bakut. Så det är svårt att hoppas på att tjäna pengar på andras oro.

– Man kan jämföra det med att man i dag skulle sålt snöskor. Att köpa snöskor och ha ett stort lager snöskor vore en ganska högriskeffekt eftersom det inte brukar vara så här mycket snö i november.

►LÄS MER: Det här vill Donald Trump göra som president

Så att satsa på att tjäna pengar på oron som kommer efter att Trump vunnit valet. Utan snarare försöka förstå hur Trump skapar oro i världsekonomin.

– Hur kommer det sig att börsen öppnar minus fem procent i dag och att det närmaste månaden säkert kan ticka ner minus fem procent till. Det handlar om att det är så ifrågasatt vad Trump verkligen står för. Han är otydlig och gör många människor osäkra. Stora investerare blir överraskade och tänker att "okej nu kommer vi få en osäker värld och då kan vi inte ha pengarna på börsen" och säljer. Om många tänker så samtidigt så går börsen ner väldigt snabbt och det blir för sent att sälja.

– Så för en vanlig svensk är det bättre att vänta lite och se vad som händer. Samtidigt ska såklart de pengar du tänkt ha som julklappar till barnen inte vara på börsen för du kanske får en julklapp mindre om börsen sjunker mer. Så julklappspengarna måste du sälja - men det är också viktigt att säga att de pengarna aldrig skulle varit på börsen över huvud taget utan på kontot, säger Claes Hemberg.

►LÄS MER: Så påverkas din privatekonomi av Trumps seger

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset