Meterologen Martin Hedberg säger att det finns en chans till en vit jul.
Meterologen Martin Hedberg säger att det finns en chans till en vit jul.

Julen närmar sig och än lyser snön med sin frånvaro på många håll och december har hittills varit historisk varm. Men prognosen visar att kylan kommer att komma senare i december.

Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen, konstaterar att vi har haft en varm start på december månad, och att temperaturen framöver kommer och går i vågor.

– Nu under helgen passerar ett nytt lågtryck in över Finland och ger nordliga vindar som drar in. Då blir det troligen minusgrader även i Svealand och kanske i Götaland, säger han.

På måndag väntas det bli minusgrader i hela landet. Kombinerat med sol, under de få ljusa timmarna vi har. Sedan blir det varmare, och fuktigare.
– På torsdag drar det in sydvästliga vindar med nederbörd – i form av regn eftersom det är plusgrader. Dessa tros stanna fram till jul.

►LÄS MER: Här är tåget som inte stannar för lite snö på spåret

Men sedan blir prognosen något osäkrare. Den visar att det kommer att komma en attack med kyla omkring julafton. 
– Så med lite tur får vi en vit jul, men det kan vi fastställa med lite mer säkerhet först en vecka innan. Lågtryck är svårare att förutspå än högtryck, säger Martin Hedberg. 

Även Martin Lindberg på DMI – Danmarks Meteorologiske Institut – bedömer snöchanserna som halvbra.

– Vi har en betydligt mildare december än normalt, och vi bedömer chanserna för att få snö på julafton i Södra Sverige som  ungefär 10 procentig. Tittar man högre upp på Norra Götaland och Mälardalen är chanserna hyfsade – där ser det ut att kunna komma ner lite kallare luft, säger han.

►LÄS MER: Ingen lek att spå väderlek

Så hoppet består, och Martin Hedberg håller alla sina tummar.
– Jag tycker det ska vara snö på julen, men blir det ingen får man gilla läget ändå. I Norrland tycker jag man ska förvänta sig snö, men för resten av landet minskar sannolikheten för vita jular mer och mer, konstaterar han besviket.

Vårt klimat blir bara blötare och mildare – och det här märks framför allt vintertid.
– Det är nästan så vi får börja sätta citationstecken runt ordet vinter.

►LÄS MER: Gravida tv-meteorologen kallades ”äcklig” – så slår hon tillbaka

Eleanor O’Neil på Amerikanska väderinstitutet WSI menar att det väntas bli en varmare jul än normalt. 

– Vi inväntar långt högre temperaturer än normalt, och det blir torrt i det stora hela med undantag av några få skurar. Den globala väderprognosen indikerar sedan kyligare arktiska vindar med temperaturer som är närmare de normala, men det här är vad vi tror just nu – 14 dagar innan jul, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset