Renskurar med risk för åska kommer att dominera Sommarsverige i veckan. Men den deppiga prognosen till trots – det finns ljusglimtar för den som vill försöka bättra på sin solbränna.

TT

Sommarvädret bjuder oss på lite av varje i veckan.

Solen och värmen fortsätter att lysa med sin frånvaro i Sommarsverige. Det ostadiga väder som har inlett veckan ser nämligen ut att fortsätta ett tag till. 

– Ja, det ser dessvärre ut så. Vi har ett lågtryck som ger ostadigt väder i dag, molnen dominerar och vi har en del renskurar, säger Erik Rindeskär, meteorolog på väderinstitutet Foreca.

LÄS MER: Väderkaoset: Här är det kallare i dag än det var i december

I dag sträcker sig regnområdet, lokalt med inslag av åska, från Kalmar i sydöstra Götaland upp till Värmland i västra Svealand, men även Lappland i norr berörs av skurar. Däremellan bjuds vi på uppehållsväder med moln och temperaturer på omkring 15-20 grader. 

Morgondagen ser i princip likadan ut, med skillnaden att regnområdet då rör sig norröver och berör framförallt Värmland och trakterna kring Örebro, Östergötland, Gotland och mellersta Norrland. Återigen är det risk för åska i samband med regn. 

– Men i västra och södra Götaland väntas uppehåll och likaså i södra Norrland. I de områdena kan det förekomma en del sol och i samband med det kan vi komma upp i 21-22 grader, säger Erik Rindeskär. 

Onsdagen och torsdagen domineras av i stort sett likadant väder, med skurar och risk för åska, och framåt helgen drar ett område med mer ihållande regn in över landet. 

– På fredag kväll kommer det in en front som ska passera åt nordost, och hela landet kommer att beröras under fredagen och lördagen. Men det är ännu lite osäkert exakt när den här fronten kommer in, säger Erik Rindeskär.

LÄS MER: Här är veckorna du önskar att du tagit semester under 

Men den deppiga prognosen till trots – det finns ljusglimtar för den som vill försöka att bättra på sin solbränna. Störst solchanser i veckan ser ut att finnas på västkusten.

– Det ser hyfsat ut runt Göteborg och söderut. Det är visserligen lite blåsigt där nere, men soligt och stor chans till uppehåll, säger Erik Rindeskär.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder