Republikanernas presidentkandidat Donald Trump.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump.

Han har varit noga med att lyfta fram att han inte var politiker innan han inledde sin kampanj. Men vinner Donald Trump valet i USA blir han utan tvekan den mäktigaste politikern i världen. Men det är svårt att veta hur hans styre skulle se ut.

Republikanen Donald Trump har framhållit att han är en icke-politiker, en affärsman som skulle komma till det dysfunktionella Washington och Vita huset med fräscha ögon. Trumps syn på världen och USA är mörk, vilket speglas av hans vallöfte "Gör Amerika stort igen".

I valrörelsens debatter har Trump lovat att ta tillbaka de jobb som flyttats till låglöneländer som Mexiko och Kina. Det ska bland annat ske genom avreglering och att frihandelsavtal som Nafta och TPP avslutas och/eller förhandlas om. Dessutom ska utvinning av kol och olja skapa nya jobb.

Vill bygga mur

Trump har också lovat att riva upp sjukförsäkringsreformen Obamacare som han ofta beskriver som "en katastrof". En annan viktig fråga är rätten att bära vapen som han anser måste skyddas. Men Trumps kanske främsta profilfrågor rör invandring och nationell säkerhet.

Gång på gång har han upprepat löftet att bygga en gränsmur mot Mexiko och han tänker också införa en deportationsstyrka då han anser att det inte finns någon väg till amnesti för landets uppskattningsvis elva miljoner papperslösa migranter. Trump har även lovat att utreda vilka länder som invandring helt ska förbjudas ifrån (Syrien och Libyen har nämnts) och har sagt att han är tveksam till militäralliansen Nato.

Statsvetare beskriver Donald Trumps utrikespolitik som betydligt mer isolationistisk än demokraten Hillary Clintons. Trump har dock uttryckt beundran över och en viss vilja att närma sig Rysslands president Vladimir Putin.

Svårt sia om regering

Hur en Trumpregering skulle se ut är svårt att förutspå. Republikanen vill å ena sidan understryka sitt outsiderperspektiv vilket talar för företagsledare och entreprenörer i regeringen. Å andra sidan har han sagt att han behöver rådgivare som kan Washington DC. På energiområdet har han dock redan satt ner foten och anlitat klimatskeptikern Kevin Cramer som rådgivare.

Enligt tre anonyma kampanjrådgivare övervägs dessutom New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani som justitieminister, den tidigare talmannen Newt Gingrich som utrikesminister och den pensionerade generalen Michael Flynn som försvarsminister eller säkerhetsrådgivare, skriver NBC News.

Melania Trump har – med några undantag – hållit en låg profil i makens valrörelse. Men hon har sagt att det vore en "ära och ett privilegium" om hon blir USA:s första dam.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset