Tandläkaren tipsar om hur du borstar rätt.
Tandläkaren tipsar om hur du borstar rätt.

Frätskador på tänderna är ett växande problem. För att förhindra det ska du undvika att borsta tänderna efter frukosten, menar experter.

Morgonmålet kan orsaka allvarliga frätskador på tänderna, rapporterar Expressen Hälsoliv. Därför är det viktigt att borsta tänderna före frukosten och inte efter.

– Emaljen blir tunn och man kan få jättemycket problem med ilningar. I värsta fall kan framtänderna bli så sköra att de går av längst upp, säger Sofia Jofred, tandläkare vid Folktandvården i Stockholm, till Expressen Hälsoliv.

►LÄS MER: Tandläkarna svarar: Det här är sant och falskt om dina tänder

Det som är värst för tänderna är sur föda, exempelvis vissa juicer. Hälsotrender gör att tandläkaren märker en ökning av frätskador eftersom många mixar sina egna juicer.

– Det är många som dricker väldigt mycket juice utan att reflektera över konsekvenserna. Folk är inte medvetna om att man kan få frätskador, säger Sofia Jofred till Expressen Hälsoliv.

För att undvika frätskador kan man vara försiktig med vissa livsmedel. Läsk och juice har lågt ph-värde och kan därför luckra upp emaljen. Bland alkoholhaltiga drycker är vin det som fräter mest, enligt tandläkaren.

LÄS MER: Så många sockerbitar innehåller trenddryckerna

Det kan alltså vara bra att vänta med tandborstningen efter måltider som innehåller sura produkter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset