Krogrecension av Damaskus i Malmö.

Damaskus

Betyg: 4 av 5

Jag har alltid haft ett förutfattat antagande rörande bilder på mat utanför restauranger. Främst associerar jag det till välbesökta resmål där krögarna slåss om turisternas uppmärksamhet i form av färgglada bilder med anrättningar där ytan spelar större roll än innehållet på själva tallriken. Ett bra exempel är Rue de Bouchers i Bryssel, kallad matgatan i folkmun, där jag under mina tidiga ungdomsår vandrade en del och vid ett tillfälle besökte ett av dessa ställen. Efter den upplevelsen lovade jag mig själv; jamais encore. Men då flyttlasset många år senare gick till Malmö, mångfaldens matstad var detta oundvikligt. Det handlar inte bara om turistfällor utan även om kultur.

Ett stenkast från Södervärn med eko av Möllevångstorgets sjudande torghandel ett kvarter bort, huserar sedan i april i år Damaskus med mor och dotter från Syrien bakom kastrullerna. Utsidan bjuder på bildkavalkad av krogens rätter. I den enkelt inredda lokalen i det som tidigare var vietnamesiskt hak, samsas några bord och stolar. Dekor utgörs av en halvt färgglad tapet och en stor klocka modell äldre. Spartansk så det förslår och en kontrast till den färgglada menyn á storlek grande som representeras av bilder på varenda rätt som går att få.

Gröna bondbönor, kebbe och okra ställs ner. Bondbönorna serveras i all sin enkelhet med vitlök, rapsolja och koriander. Friskt och gott med bönor kokade al dente. Kebbe, traditionell maträtt från länderna öster om Medelhavet, har en skön fyllning av lammfärs, bulgur, mandel och pinjenötter, fint stekta. Dock saknar jag en aning sälta. Okra, den afrikanska frukt som används flitigt i nordafrikanskt och mellanöstern -kök serveras i en välbalanserad röra på tomat, vitlök och rapsolja.

I väntan på omgång två med shishbarak och ozi blir jag och mitt sällskap varmt genuint omhändertagna av dottern som sköter servicen. Vattenglasen fylls på och shishbarak ställs ner. En syrisk variant av italiensk ravioli beskrivs denna rätt bäst som. Fyllda med lammfärs simmar pastaknytena i en delikat syrlig yoghurtsås med lagom smak av vitlök och koriander. En rätt gjord med värme och kärlek som man bara vill äta om och om igen. De fyllda bullarna på filodeg med ozi, lammfärs, ris, ärtor och morot är en aning torra i tuggorna och räddas upp av den milda yoghurtsåsen.

När vi tackar och betalar och vandrar ut i den ljumma sensommarkvällen bannar jag mig själv en aning för mina förutfattade meningar. De jag säkerligen delar med många andra. För bortsett bilder på mat utanför och i meny har Damaskus påvisat motsats. Ett genuint, varmt kök med mycket kärlek i den mat som lagas från grunden, en varm äkta service och en prisbild som passar mångas plånböcker, gör att man vill återvända igen.

Bilderna ljuger inte på Ahlmansgatan 8.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset