Vilken vädertjänst brukar du använda? Kar-Lok Chan, 37, från Östermalm litar på SMHI och Aftonbladet i mobilen.  "Om dom överenstämmer så tror vi på dem. De senaste veckorna har de varit olika hela tiden." Det var först i dag som de hade samma prognos.
Vilken vädertjänst brukar du använda? Kar-Lok Chan, 37, från Östermalm litar på SMHI och Aftonbladet i mobilen.  "Om dom överenstämmer så tror vi på dem. De senaste veckorna har de varit olika hela tiden." Det var först i dag som de hade samma prognos.

Den ena spår sol, den andra regn. Metro har undersökt fem populära vädersajters prognoser för Stockholm, Göteborg och Malmö under tolv dagar.

Urban Brådhe

”Jag kollar YR.no, det räcker. Den är lätt att hitta på och de verkar ha mest rätt”, säger  Christian Fredrikson , 21, student, Nacka.

”Jag kollar internet. Både SMHI och Klart.se. Klart är bra och den har 14-dagarsprognos också", säger  Helin Aldur , 20, student, Solna.

Alla talar om vädret – men ingen gör något åt det.

Det konstaterade den amerikanske författaren Charles Dudley Warner redan för 150 år sedan.

Få saker engagerar så mycket som vädret. Sveriges meteorologiska institut, SMHI, konkurrerar i dag med hundratals utländska väderlekstjänster och nätsajter. 

Men i grunden är det samma prognos. Alla vädersajter får sina basfakta från Reading i England. Där ligger Europeiska vädercentrets gigantiska dator som fortlöpande samlar in miljontals meteorologiska fakta från hela världen. Efter några timmars bearbetning spottar datorn ut prognoserna.

– Världen är uppdelad i ett rutnät med några kilometers upplösning och miljoner orter. Datorn kopplar prognosen till närmast inlagda ort och anger vilket väder som väntas, berättar Hans Bengtsson, byråsekreterare på SMHI.

För många vädersajter räcker det – och därför kan det bli ordentligt fel ibland. Men SMHI och andra nationella väderlekstjänster lägger även på ett eget filter som tar hänsyn till lokala förhållanden. Uppgifterna analyseras också manuellt av meteorologerna.

– Nätsajterna är nästan alltid lika bra som SMHI. Men när vi gör jämförelser över tid så vinner alltid SMHI med någon tiondels grad, säger Hans Bengtsson.

Ju längre tid en prognos sträcker sig över, desto osäkrare blir uppgifterna. Att planera sommarens grillfest efter 10-dygnsprognosen är inget att rekommendera.

– Ett litet faktafel i datorn förstoras över tid. Det närmaste dygnet kan man vara ganska säker på. Men slutet på en 10-dygnsprognos är bara något bättre än en gissning, säger Hans Bengtsson.

Här till vänster kan du se hur de olika vädersajterna klarade sig i testet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset