Metros matkritiker Carl Reinholdtzon Belfrage tycker att julbordet på Sjömagasinet borde vara öppet mål.

Sjömagasinet – klassiskt julbord

Betyg 3

Det sitter i väggarna. Huvudrollsinnehavaren är väggarna, mer korrekt uttryckt. Eller golven för den delen. Eller taket. Takbjälkarna? Ja, även takbjälkarna. Skalet, stommen, huset är det som spelar huvudrollen på Sjömagasinet. Mer så än någon kock, servitris eller kallskänka. Men det nämns aldrig i någon recension eller artikel. Och det är naturligtvis lättare att intervjua en kock eller krögare än att få några kvadratmeter vägg att tala ut eller övertyga en golvplanka att laga upp en mysig mellanrätt i TV4 Morgon. Jag förstår och respekterar dessa fakta men det ändrar samtidigt inte det faktum att det är byggnaden och dess läge på Adolf Edelsvärds gata som är attraktionen med Sjömagasinet. Detta särskilt under julbordet. Det är något speciellt att befinna sig i denna träkoja och käka sill och köttbullar och se fram emot det vi alla har kommit överens om ska kallas jul.

►LÄS MER: Så bra är Bar Centro 

Och det finns även en bra kock i köket. Det finns till och med en sommelier med en tjock jävla vinbok. Och det finns glögg. Och snaps och öl. Så vad kan då gå fel? Är det inte bara öppet mål med julbord på Sjömagasinet? Typ svepa några glas brännvin och femma direkt? Nja, även om den varmrökta makrillen med krämig senapssås är trevlig och jag anser den hängmörade biffen sotad och gravad med kalopsgarnityr borde vara titeln på samtliga böcker av Michail Bulgakov så är det något som stör. Och nej det är inte Wagners kalvsylta – varför skulle det vara det? – eller pepparrotstorsken med bacon och kapris, nej inte alls. Det som stör mig är upplägget som nästan uppmuntrar till matkrig och köbildning – det är helt enkelt för mycket folk, platser och sittningar som pressas in. Denna lokal och anrika adress är värd ett mindre stojigt upplägg.

►LÄS MER: Så bra är Gunnebo slott

Varför jag skulle vilja uppmuntra Sjömagasinet-gänget till följande: studera Thörnströms Privata Rum och deras utmärka gastronomiska gestaltning av julen där varje tallrik inramas av ett trestjärnigt bemötande. Lugnt, ingen stress och som om det helt enkelt vore en ”vanlig” finmiddag. Lugnet och värdigheten hör väl julen till? Med denna ändring tror jag Sjömagasinets julbord skulle lyfta ytterligare till någonting huset, stommen, taket, väggarna och bjälkarna stolt skulle kunna titta ner på och stilla applådera.

Fler julbord i Göteborg: 

Thörnströms Privata Rum

I Göteborg är Thörnströms Privata Rum och dess julbord det bästa som går att uppbringa. Där andra julbord slarvar, kompromissar och går mot girig massindustri står Thörnströms för något som skulle kunna vara hämtat ur en saga.

Pris: 475 – 695 kronor.


Swea Hof

Melker Andersson ligger bakom detta traditionella julbord med moderna influenser och noga utvalda delikatesser. ”En kulinarisk twist” utlovas i en stämningsfull miljö.

Pris: 495 – 675 kronor.


Gothia Towers

Krister Dahls julbord serveras på Estrad på plan 2 i Gothia Towers. ‘Glöggmingelansvarig’, Rufus Wiena, överraskar och under kvällen blir det livemusik av Björn Nilsson.

Pris: 575 – 675 kronor.


Hamnkrogen Liseberg

Njut av ett julbord med inspiration från västkusten hela vägen fram till den 22 december.

Förutom de traditionella, hemlagade julbordsrätterna bjuds det på exklusiva

fisk- och skaldjursanrättningar à la Hamnkrogen.

Pris: 395 – 620 kronor.

Fiskekrogen

På Fiskekrogens klassiska havsinspirerade julbord hittar du bland annat Ahlströms torskbullar, långkål och ett stort urval av noggrant utvalda, hemmagjorda sillar. Det bjuds vid ankomsten på välkomstglögg.

Pris: 595 – 795 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset