Kokosoljan är onyttigare än vad många tror. Det säger en ny rapport från amerikanska American Heart Association (AHA).

72 procent av de svarande i studien anser att kokosolja är nyttigt, med medicinska och näringsmässiga förmåner, medan bara 37 procent av näringsexperterna delar åsikten. Kokosoljan marknadsförs som ett nyttigt livsmedel, men innehåller 82 procent mättat fett som enligt studien ökar nivåerna av det ”onda” kolestrolet LDL i kroppen. Andra livsmedel som innehåller mycket mättat fett är smör, ister, palmolja, kärnolja och rött kött.

LÄS MER: Hur nyttiga är egentligen proteinpuddingarna?

Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket, håller med om att kokosoljan är onyttigare än vad folk tror – till och med smör innehåller mindre mättat fett.

– Det är betydligt mycket mer mättade fetter i kokosolja än i smör och det beror delvis på att smör inte bara innehåller fett, medan kokosolja består till hundra procent av fett.

Enligt Veronica Öhrvik är det bättre att istället välja livsmedel som innehåller mer omättat fett.

– Man har sett tydligt att om man byter ut mättat fett mot omättat fett så minskar det risken för hjärt- och kärlsjukdom. Olivolja, till exempel, innehåller mycket enkelomättat fett, så om man tittar på fettkvaliteten är olivolja mycket bättre.

LÄS MER: Här är 7 matpåståenden du fick höra som barn – stämmer de eller inte?

Att kokosolja skulle vara ett bra läkemedel är inte heller bevisat. På flera hemsidor för naturläkemedel påstås kokosoljan vara bra för huden, men Malin Söderberg på enheten för växtbaserade läkemedel vid läkemedelsverket, berättar att kokosolja inte har undersökts av läkemedelsverket.

– Det är ingenting som vi har granskat. Det finns inga läkemedel som innehåller kokosolja som den aktiva substansen. Det kan finnas som ett hjälpämne, att man sätter till det för att mjukgöra eller för att se till att en kräm håller ihop, men vi har inte bedömt någon effekt av den överhuvudtaget.

LÄS MER: Sanningar och myter om torr hud

Påståenden om att kokosolja skulle vara antiinflammatoriskt eller antibakteriellt har inte godkänts av läkemedelsverket.

– Det är medicinska påståenden och det får man bara göra för läkemedel. De måste ha dokumentation som kan visa att kokosolja har den effekten, vilken den kanske har, men sådan dokumentation har jag aldrig sett eftersom det aldrig gjorts någon anmälan om kokosolja som läkemedel, säger Malin Söderberg.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset