Metros Jonas Cramby har ätit pizza – här är hans betyg.

Meno Male, Roslagsgatan 15

3 av 5

En napoletansk margarita är en sådan sorts maträtt som på ytan kan verka oerhört enkel, bara en schyst deg, lite konserverade tomater, en klump fior de latte och ett par basilikablad. Att baka en okej margarita är heller inte särskilt svårt. Varmt nybakt bröd och smält ost blir ju faktiskt nästan alltid gott.

LÄS MER: Så bra är restaurang Pelikan 

Vill du däremot baka en fantastisk, traditionell napoletansk margarita är det en oerhört komplicerad process. I Italien finns ett officiellt regelverk om exakt vilka ingredienser och metoder som ska användas för att få kalla pizzan napoletansk och sedan tillkommer den enskilde pizzaiolons egna kvalitetskrav på hur degen ska blandas, knådas, jäsa och, framför allt, exakt när den bakas ut. Tomaterna måste ha exakt rätt balans mellan syra och sötma, osten ska vara god och ha exakt rätt smältegenskaper – och sedan tillkommer vetenskapen om hur man dels bygger en ugn, men också hur man bakar pizzan OCH hur man ensam langar ut 200 pizzor om dagen för ett pris som motsvarar ungefär en svensk mosbricka med räka. Att baka en enkel napoletansk pizza är helt enkelt den kulinariska motsvarigheten till att spela schack: lätt att lära, svår att bemästra och något som folk kan ägna sitt liv åt.

Eftersom den nyöppnade pizzerian Meno Male mitt i Vasastans nybakade krogdistrikt säger sig baka just denna traditionstyngda form av pizza gör att man kommer dit med vissa förväntningar. Och vid en första blick så har de gjort mycket rätt, råvarorna är från Italien, ugnen direktimporterad från Napoli och, framför allt, så är stämningen avslappnad och enkel.

LÄS MER: Så bra är Low Slow Smoukehouse i Stockholm 

Och de är snabba också, vi har knappt hunnit sätta oss innan pizzorna står rykande på bordet. Många tror att napolitansk pizzadeg ska vara knaprig och seg men som sig bör är Meno Males pizzabotten mjuk och följsam som en polarkaka. Men samtidigt är den också alldeles för tjock och tung där den borde vara lätt och luftig. Proportionerna mellan fyllning och deg liknar också mer en vanlig svennepizza vilket gör botten soggig och mättande och jag, som en gång provåt 23 slajsar napoletansk pizza, orkar inte ens äta upp min egen. Jag ställer mig även tveksam till att släppa lös bakfyllehungriga gäster att komponera sin egen pizza – att få till en bra balans är som sagt en konst, som Meno Male ännu inte riktigt behärskar. De bra nyheterna är att de alltid kan gå tillbaka till pizzabordet och öva, de har ju en livstid på sig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset