Ett välkommet inslag på Lunds kulinariska karta väl värda fyra starka glober.
Ett välkommet inslag på Lunds kulinariska karta väl värda fyra starka glober.

"Rustik bonnamat med hjärta och själ". Metros matkritiker Anna Berghe har ätit på Meat ́d Paté.

Meat ́d Paté

Betyg: 4/5

Jag hade under grundskolans senare år och gymnasiet en fantastisk och ytterst engagerad svensklärare som uppmuntrade oss elever att läsa litteratur i mängd. Tack för det Ulla.
När jag väl satte mig ner för att skriva texten om dagens krog drogs blicken tidigt från skärm till bokhylla. I en av modern tids bättre romansviter av den franske författaren Marcel Proust, bläddrades det fram till sekvens där doft och smak väcker berättarens minnen från barndomen till liv.

LÄS MER: Så bra är Surf shack i Malmö

Vi befinner oss i Lunds Saluhall. Här trängs handlare med en handfull restauranger där de flesta placerats i den ombyggda del med några år på nacken. Atmosfären är en blandning av rejält öppen ljus yta och en något trängre mörkare avdelning som i sin helhet tenderar bli en aning stel. Mindre opersonlig är den lilla hörnan i högra delen invid rulltrappan upp till monopolets dryckesaffär. Sedan några månader tillbaka huserar tre kockar bakom pannor och kastruller i det lilla köket placerat bakom lätt välvd bar med plats för några bakdelar. Invid finns bord och stolar för ett 20-tal gäster. Den öppna luckan in till köket ger besökarna viss insyn, snyggt inramat av picklade rotfrukter i glasburkar och en snyggt ritad logotyp. Granna detaljer.

Lika visuellt grann är husets signum patén namne med stället. För runt hundralappen serveras en kombination av paté och lantpaté, av grövre slag, vid vårt besök på bas av närproducerad kyckling. Det är en välsmakande start där patén gräddats omsorgsfullt i vattenbad på låg temperatur länge för perfekt konsistens. Picklad pärllök och senapsfrön agerar garnityr tillsamman med tunn skivad blå kongo. Den tas snabbt bort då stärkelsen i potatisen tenderar tar över en aning i smak. Ett glas var av husets röda, en mjuk bärig italienare för humant pris fungerar utmärkt till. Dryckesmenyn bjuder annars på en handfull röda- och vita viner, lokalproducerad öl och bubbel.

Från en meny som andas rustik bondmat med mer protein än vegetabilier väljer vi pumpsoppa med rillette och dagens som visar sig vara kalops med rödbetor. Pumpsoppan är krämigt len och fin i smaken. Uppfiffad med en gudomligt god skönt trådig rillette på gris med lagom sälta vill jag gärna äta mer soppa på detta vis. För en vegetarian finns välgräddat surdegsbröd med hemvispat smör som mättande tillbehör.

Kalopsen är mör i sitt kött och faller fint isär i en välgjord buljong med skön eftersmak av kryddpeppar. Kokta rödbetor med bra tuggmotstånd ramar in tillsammans med morotsmos och kokt potatis. Krispiga rödbetschips toppar en rejäl portion aptitlig mat som mättar länge efteråt.

Ändå går det inte att undvika ett sött och rart avslut. En av kockarnas farmödrar förser inte bara dagens krog utan fler i saluhallen med nybakat varje vecka. Under vårt besök mandelmusslor. Fyllda med citronkräm, grädde, rörda lingon och torkat lingonpulver mumsar vi i oss till sista smula trots att magsäcken stängt portarna.

Likt Prousts beskrivning i På spaning efter den tid som flytt, minner Meat ́d Paté personligen om doft- och smakminnen från farmors lilla kök på lantgården, där barndomens år spenderades. Rustik bonnamat med hjärta och själ lagad från grunden med rimlig prisbild. Ett välkommet inslag på Lunds kulinariska karta väl värda fyra starka glober.

LÄS MER: ”Här finns en kock som kan sina såser”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset