Den knapriga ankan minimalistisk och serveras med en hoisinsås som för en gångs skull är god.
Den knapriga ankan minimalistisk och serveras med en hoisinsås som för en gångs skull är god.

"Passionen, viljan och kunskapen finns där". Metros matkritiker Jonas Cramby har ätit på H.E.L i Stockholm.

H.E.L restaurant, Kommendörsgatan 40

3 av 5

Så fort jag hör talas om en ny ambitiös kinesisk restaurang är jag där snabbt som ett bambuskott. Få kök kombinerar nämligen kulinarisk upptäckarlusta med nostalgisk goffande lika bra som det kinesiska. Jag älskar helt enkelt kinakäk och nyöppnade restaurang H.E.L lovar mer än de flesta. Stället sägs till exempel vara ett kinesisk ”matlabb” och det har inte det gamla vanliga generiska kinakrogsnamnet. H.E.L står istället för Harbin Engineering Lab – vilket får sin förklaring när man hör att det öppnats av två före detta ingenjörsstudenter med rötterna från Harbin i norra Kina som tröttnade på svenskifierad kinabuffé, fyra små rätter och sötsur sås på nyponsoppa och ville ge stockholmarna något lite mer autentiskt.

Frågan är dock hur genuint kinesiska H.E.L vågar vara?

För det första ligger de mitt i det djupaste, konservativa Östermalm och sedan säger de sig vilja laga kinesisk mat med en svensk touch – men var det inte exakt så den svenska fejkkinamaten en gång uppstod? Priserna är också ganska höga vilket brukar betyda onödigt tjusigt och tillkrånglat där man vill ha rejält och hjärtligt.

LÄS MER: Här är Stockholms bästa krogar 2016

De första smårätterna vi får in besvarar mina farhågor. Den perfekt friterade räkan är god men kommer med ett par korslagda sockerärtor och en småtråkig Rhode Islandliknande dippsås. Degknyten i wontonsoppan är fluffiga och goda men serveras i en soppa som mer liknar svensk kvarterskrogsfisksoppa än en djup kinesisk buljong.

Men sedan kommer huvudrätterna in och då börjar hjärtat klappa.

Revbenen är underbart frasiga med välbalanserad, fingertoppskänslig sås och den knapriga ankan minimalistisk och serveras med en hoisinsås som för en gångs skull är god. Den traditionella kinesiska grytan Three cups chicken är värmande asiatisk soul food med en udda blommig, jasminaktig smak och serveras i en vacker gryta.

Mapo dofun, däremot, känns återigen lite för Östermalmsanpassad. Den är för mild och tillrättalagd, innehåller inga fermenterade bönor och för lite chili och smakar närmre svensk köttfärsås än den borde. När ens barn gillar sichuanesiskt, ja då har något gått fel.

Som helhet övertygar alltså H.E.L inte ännu. Men passionen, viljan och kunskapen  finns där. Så går de bara tillbaka in i matlabbet och experimenterar fram lite mer kompromisslösa rätter kommer det bli säkert bli helbra.

LÄS MER: Så bra är maten på Lao Wai

Nyöppnad kinakrog i Samurais gamla lokaler.

 

Undvik

Den friterade räkan.

Missa inte

Three cups chicken.

Vegetarisk

Japp, en egen del i menyn.

Öppet

Tisdag till söndag: 16.30-23.00.

Priser

Förrätter: 80-120 kronor. Huvudrätter: 160 – 280 kronor. Dessert: 80 -150 kronor.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset