Metros matkritiker Jonas Cramby har ätit kroppsvarmt ris och rå fisk på Frejgatan.

Soyokaze, Frejgatan 3

Betyg: 4 av 5

Stockholm har numera blivit hem till inte mindre än tre högklassiska sushiställen. Sushi Sho vid Odenplan har fått en Michelinstjärna och frammanar bättre än något annat ställe jag vet glädjen och atmosfären hos ett intimt litet hak i Tokyo. På Sayan Isakssons Imouto inne på Esperanto kan man äta finkrogs-amuseboucher och nordisk, minimalistisk lyxsushi på löjligt bra råvaror – och nu har alltså Imoutos förre sushimästare Batjargal Ochirbat även öppnat eget på de mörkaste delarna av Frejgatan. Och om Sushi sho har atmosfären, Imouto elegansen, så har Soyokaze den lågmälda enkelheten. Här får tolv gäster plats vid den nybyggda sushidisken för en sittning onsdag till fredag och två stycken på lördagar. Den obokningsbara lunchen serveras onsdag till fredag och består av enklare grejer som dumplings och makirullar medan kvällstid är det endast Omakase som gäller, det vill kockens val. För 900 kronor får man runt 20 bitar med kroppsvarmt ris och rå fisk och ja, det är lika underbart som det låter.

►LÄS MER: Så bra är Restaurang Pelikan

Efter en liten skål med ångat ägg och nyhyvlad tryffel börjar Batjargal Ochirbat lägga fram det bästa från Atlanten och Medelhavet på stenskivan framför oss. Han småpratar med gästerna, hela tiden blygsamt underhållande och personlig och klagar på tomma sjöborrar, frågar om råd samt anordnar små frågesportlekar om vilken fisk vi just nu äter – vilket är tur eftersom en middag här tar tre timmar och än så länge saknas det alkoholtillstånd som gör väntan på nästa bit lite mer uthärdlig. Vi äter nyss levande, nu skivad rå hummer med endast en klick kaviar och lite soya. Ris med laxrom och lite noriblad. Sex sorters picklad daikon och färsk sjögrässallad. Sjöborre i sitt skal. 

►LÄS MER: Så bra är Thongwiset

Sedan har det blivit dags för sushi. 

Det är alla enkla, vackra bitar vi presenteras, långt från den slags överdekorerad, överarbetad japansk mat som en del kockar frestas göra. Vi äter uer, makrill, röding och regnbåge. Odlad spansk toro, ål från Helsingborg och en otroligt smörig, svensk bläckfisk. När vi i slutet av måltiden får välja en favorit, är det den jag väljer innan vi avslutar med en kula soyaglass och en mugg matcha.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset