Teaterkällaren får tre glober i betyg av Metros matkritiker Carl Reinholdtzon Belfrage.
Teaterkällaren får tre glober i betyg av Metros matkritiker Carl Reinholdtzon Belfrage.

"Det här kommer att bli den samtida bistro som staden behöver". Metros matkritiker Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Teaterkällaren.

Teaterkällaren

Betyg: 3

Vi pratar alldeles för sällan om matporslin! Kan vi inte börja det nya krogåret med Metro med att göra det? Det är ju ändå det som bär upp vår mat. Men jag förstår varför denna konst blivit så styvmoderligt behandlad, den är ju i vanliga fall så fruktansvärt ful och tråkig. Det kan ju röra sig om allt ifrån ett flottigt papper som håller ihop en hamburgare till Noma-kopierade skålar som ska agera husrum till en libbsticka. Varför ser man så sällan något unikt? Eller bara något som vill sticka ut? Well, den nya restaurangen Teaterkällaren försöker råda bot på detta och har därför tagit in konstnärinnan och stylisten Elin Lannsjö vackra porslin. Bara detta en orsak till att besöka restaurangen.

LÄS MER: Så bra är nya Brasserie Lipp

Teaterkällarens lokaler har varit offer för någon slags förbannelse genom åren med otaliga ägare som försökt göra något attraktivt med restaurangen, men misslyckats. Nu är det hamburgerproffsen The Barn som har fått chansen att testa sin styrka. Men det är inte hamburgare som står på menyn, nej, det är en meny bestående av flertalet små- och mellanrätter som är tänkta att delas med bordssällskapet. En slags nordisk tapas, helt enkelt. Inget unikt koncept naturligtvis, men samtidigt väldigt trevligt, socialt och tillgängligt. Jag äter blomkål, betor, omelett och hängmörad entrecote i stora generösa portioner som vi delar runt bordet på ett Obelix/Asterix-vis. Blomkålen är något överkörd, men annars levererar köket väl till behagliga priser. Vi pratar om rätter strax över hundralappen.

Och jag tror nu äntligen att lokalen har hittat sina perfekta adoptivföräldrar. The Barn-gänget har självförtroendet, energin och nyfikenheten för mat och dryck som krävs för att lyckas. Det här kommer att bli den samtida bistro som staden behöver. Vi pratar viner utan kemi, suröl, men även en vid bredd av klassiska saker för att locka ett brett klientel. Det finns fortfarande vissa barnsjukdomar och köket behöver höja sig ett snäpp, men sedan kan vi ha en ny klassiker mitt på Avenyn.

LÄS MER: Det finns hopp för Avenyn

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset