Det tog 42 dagar och 490 skruvar. Men efter det hade Jim Smith lyckats bygga en egen kajak – med hjälp av 3D-skrivare.

Jim Smith

Insidan av kajaken visar hur skruvarna håller ihop de olika sektionerna.

Jim Smith

Det här är den största delen i konstruktionen.

Jim Smith

Inuti den specialbyggda 3D-skrivaren finns en särskilt kammare som håller hög värme.

Jim Smith

De olika delarna har sedan monterats till en kajak i vardagsrummet.

Jim Smith

Så här ser hela kajaken ut på bryggan.

Jim Smith

Och i vattnet.

Den färgglada kajaken består av 28 olika delar som alla skrivits ut med 3D-skrivare och sedan satts samman av Jim Smith själv.
– Varför inte skriva ut en kajak? Den kan anpassas till kajakföraren, säger Jim Smith till Metro om fördelen med att göra en kajak med 3D-skrivare.

I en video på hans sajt, Grass Roots Engineering, visas hur en specialbyggd 3D-skrivare använts för att skapa de stora delarna som sedan satts samman till kajaken. I videon går det också att se hur en bit skrivs ut, i 17 350 gånger verklig hastighet.
– Att skriva ut den var inte så svårt. Den största kampen var att sätta ihop den eftersom den har 490 skruvar. Den tog 42 dagar att skriva ut och några dagar att sätta samman, säger Jim Smith.

Totalt består kajaken av 26,3 kg ABS-plast som efter utskrift monterats ihop med hjälp av tätande silikon och de 490 skruvarna. Trots att det rör sig om ett hemmabygge lovar Jim Smith att den är helt säker att använda. Han är själv utbildad ingenjör och har ännu inte bestämt sig för vad nästa projekt kommer att bli.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset