Juni är här och det regnar, är grått och kallt. Finns det ens någon anledning att stiga upp ur sängen på morgonen? Så påverkas humöret av det uteblivna vårvädret.

Vad hände med våren? Maj månad var den regnigaste på 200 år i landets huvudstad, och med den lägsta högsta-temperaturen sedan 1962.

Juni har hittills inte börjat mycket bättre. Men hur påverkar egentligen det gråa vädret svenskarnas välmående?

– De som haft en förväntan om fint väder och massa härliga saker de skulle göra i maj känner sig nog mer deppiga än andra, säger Gunnar Aronsson, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Enligt honom kan dåligt väder absolut påverka humöret negativt. Men det är framförallt våra egna förväntningar som ställer till det.

Han har främst tittat på förväntingarna inför sommarsemestern, något som är heligt för många svenskar. Om den inte blir som tänkt kan det utlösa en smärre katastrof på det personliga planet.

– Det kanske inte är nedstämdhet utan snarare att man blir väldigt trött. Om man inte fått den möjlighet till återhämtning som man tänkt sig så blir det något som påverkar prestationen.

– De här grusade förhoppningarna innebär sannolikt att man inte kopplar av och får den här efterlängtade vilan, säger han.

Men grått väder och regn tror han inte är tillräckligt för att utlösa en fullskalig depression.

– Det tror jag i så fall är väldigt ovanligt, man kan bli nedstämd, men en depression är något mer kraftfullt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset