Även diskmaskinen behöver diskas ibland för att disken ska bli ren.
Även diskmaskinen behöver diskas ibland för att disken ska bli ren.

Blir glasen inte rena? Är tallrikarna fortfarande smutsiga efter diskprogrammet? Det kan betyda att det är dags för en storstädning av diskmaskinen. Och så här gör du för att maskinen – och disken – ska bli ren igen.

Det är lätt att glömma bort att även diskmaskinen kan behöva diskas emellanåt. Första tecknet på att diskmaskinen inte är så fräsch är att disken inte blir ren. Men att städa diskmaskinen är lätt gjort.

► LÄS MER: När tvättade du din tvättmaskin senast? 

Om disken blir dassig kan det bero på att det är slut på spolglans, om det ska användas i din maskin. Eller så är silen i botten på maskinen igenproppad med gamla matrester och fett. 

– Ta upp den, lägg den i hett vatten med diskmedel i. Det bör man göra rätt ofta, det fettar igen annars. Om silen är full diskar den inte rent då fortsätter det som finns i den att åka runt, runt, runt. Man måste göra rent den med jämna mellanrum, säger städexperten Marléne Eriksson, städföretagaren som är känd från bland annat SVT-programmet "Sveriges städmästare". 

Kolla i manualen till just din diskmaskin för att undersöka om den behöver diskmaskinsalt som motverkar kalkfläckar på disken. Om disken är dassig kan det beror på att saltet är slut. 

För att avsluta städningen, torka av gummilisten mellan luckan och maskinen. Använd varmt vatten, lite diskmedel och en tandborste. Torka av med en fuktig trasa. 

För att rengöra själva diskmaskinen tipsar Marléne Eriksson om en enkel lösning av citronjuice och vatten som blandas i en sprejflaska. 

– Spreja runt, låt vara en stund och sen diskar du, säger Marléne Eriksson.

Klart!

► LÄS MER: Forskning avslöjar: Så packar du din diskmaskin på bästa sätt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa