Signaturen Sofie vill inte delta i skvallret på jobbet, men det finns sätt att vända skvallret till något positivt.
Signaturen Sofie vill inte delta i skvallret på jobbet, men det finns sätt att vända skvallret till något positivt.

Hur ska jag hantera det negativa skvallret på jobbet? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

På mitt jobb skvallras ­det extremt mycket om allt och alla, och framför allt chefer. Självklart har jag också hakat på ibland, men nu börjar jag känna att jag verkligen inte vill delta i det trista skvallrandet längre. Hur gör jag det på bästa sätt? Sofie

Nina svarar:

Det skvallras mer eller mindre på de flesta arbets­platser och de flesta av oss har någon gång deltagit i skvaller och blivit skvallrade om. Men det är skillnad på skvaller och skvaller. Neutralt skvaller kan vara positivt och fungera som ett socialt kitt. Människor visar att de har förtroende för varandra genom att berätta saker som de inte skulle säga till andra. Genom att delta i den typen av samtal får du ofta informell information om vad som händer på arbets­platsen och det kan du ha nytta av i karriären. Men då menar jag alltså sådant skvaller som inte är elakt och inte skadar personen det pratas om.

Däremot är det inte bra med för mycket skvaller, speciellt av den negativa sorten där man pratar illa om någon. Skvaller om ­chefen kan bero på otydliga mål och krav som anses vara för höga. Här används skvallret som en stress­ventil i stället för att lyfta de verkliga problemen.

Du skulle kunna föreslå ett möte där ni diskuterar hur kommunikationen ska se ut för att det ska vara kul att gå till jobbet. Att ni ­hellre ska prata till än om varandra, att det ska bli mindre vi och dom-tänkande i ert samtalsklimat och att ni ska sträva efter att ge varandra konstruktiv kritik istället för att prata illa bakom ryggen.

Ofta är det några få som av olika anledningar är drivande i skvallrandet och så hakar andra på av bara farten. Är du modig kan du helt sonika säga att ”jag vill inte delta i diskussioner när den vi pratar om inte är här och kan ge sin syn på saken”, eller liknande. 

Ett annat sätt kan vara att du lämnar rummet för att inte riskera att bli samman­blandad med det negativa snacket, för risken är att någon anser att du hållit med bara för att du varit där. 

Ytterligare ett sätt kan vara att säga något positivt om personen det skvallras om. På så sätt neutraliserar du det negativa och påminner andra om att det finns fler sidor av personen som är föremål för skvallret.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset