I vissa länder är dricksen en viktig del av lönen.
I vissa länder är dricksen en viktig del av lönen.

Hur mycket ska man egentligen ge i dricks när man är utomlands för att inte göra bort sig? Researrangören Ving har gjort en undersökning som ger dig svaret.

Hur man dricksar personer inom servicenäringen skiljer sig ofta åt från land till land. På vissa platser räcker det med ett ”tack” medan det på andra platser anses som snålt att inte dricksa.

– Det kan vara svårt att veta hur man ska dricksa eftersom det är olika riktlinjer i olika länder. I vissa länder är det en väldigt viktig del av lönen, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Som exempel tar hon upp USA där dricksen är i princip ofrånkomlig. Det gäller även att anpassa sig till den ekonomiska nivån i landet man befinner sig i.

LÄS MER: Amerikanska restaurangägaren hyllas som hjälte – har infört ”svenska” villkor

– Om man till exempel bor på ett all "inclusive-hotel" tänker nog många att man har betalat allt och att man kan lämna plånboken på rummet. Men så är det inte, även de anställda där kan vara i behov av dricks, säger Magdalena Öhrn.

Researrangören har låtit deras guider i några av de populära turistdestinationerna gå igenom vad man ska tänka på.

LÄS MER: Här överraskar de servitrisen med hennes bästa dricks någonsin

Man ska självklart även väga in kvaliteten på servicen innan man ger dricks.

– Man ska utgå från hur nöjd man är med servicen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset