Marianne Levin.

Om en månad träder Ipredlagen i kraft. Den som blir stämd för nedladdning får stå för sina egna och motpartens rättegångskostnader.

– Hittills har olovlig nedladdning bara förekommit som brottmål, men normalt ligger kostnaden för civilmål på mellan 50 000 och 150 000 kronor per part för inte så märkvär­diga fall, säger Marianne Levin, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Ett fall för 150 000 kronor per part skulle alltså betyda 300 000 kronor att betala för den förlorande parten, utöver skadeståndet.

Den 1 april träder den ifråga­satta Ipredlagen i kraft. Lagen ger rättighetsinnehavare rätt att be en domstol om hjälp att få reda på vilken dator som har laddat ner deras material.
När de väl har fått reda på ägaren till ett visst IP-nummer får de själva välja vad de ska göra med informationen.

I Danmark, som haft en liknande lag i flera år, skickar ­rättig­hetsinne­havarnas organisation Antipiratgruppen kravbrev på flera hundra tusen kronor till misstänkta fildelare.
– I Danmark har de tagit i så väldigt att det också blivit motreaktioner i domstolarna, men så länge som den svenska Antipiratbyrån håller sig till rimliga belopp så kanske många betalar för att slippa krångel, säger Marianne Levin.

Om en misstänkt illegal fildelare däremot skulle välja att inte betala kan rättighetsinnehavaren välja att stämma fildelaren i domstol. Stämning är ett så kallat civilmål, ett mål mellan enskilda parter, som bland annat betyder att ingen av parterna har rätt till offentlig försvarare, utan själva måste stå för de nödvändiga rättegångskostnaderna.

Den förlorande parten måste dessutom betala motståndarens kostnader. Men att någon skulle bli fälld för illegal nedladdning är dock långt ifrån säkert.
– Lagen säger att åtgärderna ska vara proportionella. I domstolarna finns en mer balanserande in­ställning till parternas olika intressen än den som finns i riksdagen i dag som bara har sett proportionalitet som en integitetsskydds­fråga, säger Marianne Levin.

Hon är osäker på hur en domstol ska tillämpa Ipredlagen om det kommer upp stora osäkerheter om vem som använder ett IP-nummer.
– Det kommer att bli svårt att visa vem som har gjort intrånget. Alla som är smarta nu kommer att se till att använda dynamiska IP-adresser och andra tekniker som gör det svårt att bevisa vem som laddat ner något, säger Marianne Levin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset