Om du surfar på okända wifi-nätverk är din Iphone väldigt utsatt. I värsta fall kan den hackas och fastna i en omstartsloop som du inte kan ta dig ur.
Om du surfar på okända wifi-nätverk är din Iphone väldigt utsatt. I värsta fall kan den hackas och fastna i en omstartsloop som du inte kan ta dig ur.

En bugg i Iphone gör att vem som helst kan krascha din mobil över ett trådlöst nätverk. Telefonen fastnar i värsta fall i en loop och går inte att starta om.

Under säkerhetskonferensen RSA i San Francisco har forskare visat upp en Iphonebugg som gör att hackare kan krascha mobilen över ett trådlöst nätverk.

Företaget Skycure presenterar inte detaljerna i metoden men det är de så kallade SSL-certifikaten, som skickas till mobilen över wifi, som manipuleras med skadlig kod. Det kan få de flesta appar att krascha, men även hela mobilen, och i värsta fall kan den hamna i en omstartsloop som inte går ta sig ur.

Om telefonen fastnar i detta läge så går det tyvärr inte att stänga av wifi och mobilen är därför helt oanvändbar framöver.

Eftersom hackarna måste ha kontroll över wifi-nätverket gäller det att undvika att koppla upp sig mot okända trådlösa nätverk. Det finns dock ytterligare en Iphone-inställning som gör att även den som är försiktig kan drabbas.

Om hackarna döper det skadliga wifi-nätverket till samma namn som ett wifi-nätverk din mobil känner igen kan telefonen ansluta automatiskt. Det finns mängder av fria wifi-nätverk på offentliga platser och har du någon gång anslutit till ett sådant så kan alltså hackarna döpa sitt nätverk till samma namn för att utföra sin attack.

För att vara helt på den säkra sidan behöver du alltså ställa in mobilen på att inte automatiskt ansluta till kända nätverk, skriver tekniksajten Gizmodo.

Ytterligare ett problem som Gizmodo tar upp är att vissa operatörer programmerat Iphone att automatiskt ansluta till operatörens egna wifi-nätverk, och den funktionen kan användaren inte stänga av utan att stänga av wifi helt och hållet.

Men Skycure samarbetar också med Apple för att hitta en lösning till buggen.

Nedan visar en video hur en Iphone fastnat i en omstartsloop efter att den hackats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset