Anki Olebrings bidrag.
Anki Olebrings bidrag.

Ta dig ut i regnet, i åskan eller i snöstormen och låt naturen få vara din kuliss. Det är äventyrsfotografen Fredrik Schenholms bästa tips för att ta en bild som verkligen känns i Metro Photo Challenge.

Stefan Bors

Stefan Bors bidrag på temat "Känsel".

Annica Larsson

Annica Larssons bidrag.

Therese Ivarsson

Therese Ivarssons bidrag. 

Känsel är en del av temat i årets upplaga av Metro Photo Challenge. Och någon som verkligen vet hur man verkligen får bilderna att kännas är äventyrsfotografen Fredrik Schenholm. Hemligheten är att vara där det händer, menar han. Men det behöver inte innebära att han står över axeln på den som ska plåtas. 

– Om jag till exempel ska fota någon som klättrar kan det bli en häftig effekt med lite perspektiv, som att fånga den lilla människan i den stora naturen. Mitt tips är alltså att ta sig bort en bit, till ett annat berg kanske, säger han. 

Har man inte en bergskedja eller klättrare i närheten kan det räcka med att använda sig av vädret, menar han. 

– Det är skitsvårt men roligt. Personerna man fotar kan inte ljuga när vädret är riktigt jävligt, vilket gör att bilden blir äkta. Så gå ut i regn, åska eller snöstorm. Belöningen får du i de fina bilderna. 

Redan nu är det många amatörfotografer som belönats med fina bilder i sina kameror, åtminstone bland de som skickat in sina bilder till Metro Photo Challenge. Sedan en vecka tillbaka är det möjligt att rösta på de bästa. En nyhet för i år är att folkets röster blir extra viktiga. Förutom den globala vinnaren kommer juryn nämligen att utse ytterligare en vinnare bland de foton som röstats fram av folket.

– Ju fler röster, visningar och ”gillamarkeringar” ditt foto har, desto större chans är det att just du blir en av de globala vinnarna. Dela därför dina foton i sociala medier, säger tävlingens projektledare Jenny Bloth.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset