Du ska aldrig lägga svettiga kläder direkt i tvättkorgen uppger Marie Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro Universitet.
Du ska aldrig lägga svettiga kläder direkt i tvättkorgen uppger Marie Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro Universitet.

Att svettas är naturligt men ingen gillar stinkande kläder. Här får du städexperten Marie Louise Danielsson-Thams bästa husmorsknep för att få bort svettlukten från dina kläder.

Träning och stekheta sommardagar kan göra att svetten rinner. Men trots tvätt efter tvätt är det inte alltid svettlukten från dina kläder försvinner.

– Det är ett problem med svettlukt framförallt med nya träningskläder med funktionsmaterial, när de börjar bli lite gamla kan det vara jättejobbigt att få bort lukten, säger Marie Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro Universitet.

► LÄS MER: 9 myter och sanningar om tvätt

Men det finns en lösning och enligt professorn är det ättiksprit.

– Det man rekommenderar är att spreja med ättiksprit på plagget och sedan tvätta med vanligt tvättmedel. Men det får inte vara ett tvättmedel med blekmedel då blekmedel och ättiksprit reagerar med varandra och bildar giftig gas, säger Marie Louise Danielsson-Tham.

Det går även att blötlägga plaggen i ättiksprit. Ättikspriten måste då spädas ut med tre gånger så mycket vatten. Med enkla medel kan du förebygga att lukten sätter sig i kläderna.

– Tänk på att aldrig lägga ned svettiga och fuktiga kläder i tvättkorgen. Då kan kläderna mögla och den ogoda doften sprider sig till andra plagg i tvättkorgen, säger Marie Louise Danielsson-Tham.

Klädernas material är också avgörande.

– Bomull är det bästa, bomull kan tvättas på hög temperatur och suger inte åt sig dålig lukt lika mycket som syntet, säger Marie Louise Danielsson-Tham.

► LÄS MER: Hårexperterna: Så ofta ska du tvätta håret

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset