Prioritera vad som är viktigast på semestern. Är det kanske att bada...
Prioritera vad som är viktigast på semestern. Är det kanske att bada...

När sommaren kommer är det inte alla som pustar ut. Ett vanligt problem till semesterstressen är alla måsten som byggs på hög. ”Man får en stressfri semester när man anpassar den efter vad man själv vill göra” säger docent Giorgio Grossi.

TT

... eller att grilla?

TT

Du behöver inte vara tillgänglig hela tiden på sommaren. 

Långsiktig och återkommande stress kan rent av vara farligt för kroppen och kan orsaka sjukdomar som diabetes, hjärtproblem och kroppsmärtor. Och just semestern är en tid då alla många känner sig mer stressande än i vardagen.

– För vissa kan semestern betyda att de måste umgås med släkten fast de egentligen inte vill. För andra kan ensamheten bli påtaglig, säger Giorgio Grossi, docent i medicinsk psykologi och legitimeras psykoterapeut.

Det kan vara svårt att hantera stressen och enligt Giorgio Grossi går det inte att få ett liv utan stress. Men att hantera den handlar om att välja sina strider. Enligt honom misstar stressade människor saker som de kan välja bort att göra, som måla om huset och träffa släkten, för att vara saker som de måste göra.

– Saker som vi tänker eller känner inom oss går inte att påverka. Men om man vill ha en stressfri semester handlar det om prioriteringar. Det går inte att bestämma sig för att man vill vara harmonisk, utan man måste handla därefter, säger Giorgio Grossi.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset