Källa: Handelns utredningsinstitut
Källa: Handelns utredningsinstitut

Att handla julklappar på nätet fortsätter sitt segertåg bland svenskarna.  I år kommer nästan en fjärdedel av alla julklappar att köpas på nätet, enligt Handelns utredningsinstitut , HUI . Metro benar ut vad du bör tänka på innan du skickar ordern.

39 procent av svenskarna uppger att de tänker e-handla julklappar i år till ett uppskattat värde på 4,3 miljarder kronor.

Enligt Carin Blom vid HUI har handlarna blivit ”betydligt bättre” på att leverera klapparna snabbare och i tid till julafton – även om det skiljer sig åt mellan olika företag.

– Detta kanske inte kommuniceras ut tillräckligt tydligt, utan konsumenterna tänker fortfarande att de behöver vara ute i ”god tid”, säger hon.

Enligt Fredrika Allard, advokat med inriktning på konsumentfrågor på DLA Nordic, gäller det att kolla upp nätbutikerna vilket man till exempel kan göra genom att göra några slagningar på nätet. Det gäller inte minst om man handlar från internationella sajter.

– Ofta skriver folk om de är missnöjda eller liknande. Om ett internationellt företag går i konkurs, och du har betalat direkt, är det inte så troligt att du får varan eller att du får tillbaka pengarna, säger hon.

Sedan i juni i år har hela EU två veckors ångerrätt med undantag för exempelvis vissa livsmedel. Handlar du utanför EU gäller det att vara extra noggrann med att kolla villkoren.

En leverans av varor som kostar mindre än 1 300 kronor är fri från tullavgift men moms tillkommer på alla varor. Dessutom tillkommer en avgift på 100 kronor för att paketet ska tulldeklareras. Tullverkets avgiftsguide på nätet hjälper dig att räkna ut hur mycket det kommer att landa på.

Att beställa på nätet kan också innebära en säkerhetsrisk. Dels handlar det om rena bedrägerier med bluffmejl som länkar till s­idor där bedragarna vill komma åt in dina kontouppgifter. Dels kan nystartade sajter utan renommé också innebära en risk.

– Det kan vara så att deras säkerhet är sämre och därför är lättare att hacka, säger David Jacoby som är säkerhetsexpert på Kaspersky.

Har du något råd till k­unden?

– Ring butiken och ta reda på om hur man går till väga för att beställa. Då kollar du samtidigt om det går att få kontakt överhuvudtaget, säger han.

Allt fler väljer också att beställa mobilt. Andelen 

e-shoppare som beställde med mobilen eller surfplattan var 35 procent under det tredje kvartalet i år.

– Ur ett säkerhetsperspektiv spelar det ingen större roll på vilket sätt man beställer, menar David J­acoby. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset