Rekryteraren Nina Holst coachar Annalena Wisén till vänster och Elaine Iggström.  
Rekryteraren Nina Holst coachar Annalena Wisén till vänster och Elaine Iggström.  

TIPS FRÅN COACHEN. Tar du högskoleexamen i dagarna och känner dig vilsen? Ett sätt att få en flygande start direkt efter studierna och undvika titeln ”arbetslös akademiker” är att skaffa sig en strategi och använda sig av smart jobbsökarteknik, menar rekryteraren Nina Holst.

Tillsammans med frilans-journalisten Marina Nilsson har hon skrivit boken ”Stegen till drömjobbet – akademikerns guide efter examen”.
– Vår ambition med boken har varit att ge de bästa förutsättningarna för att lyckas med sitt jobbsökande och därigenom stärka studenters självkänsla, säger Nina Holst.
Ett av deras tips är att inte lägga allt krut på drömjobbet direkt utan att i stället samla på sig så mycket nyttig erfarenhet som möjligt inom det valda yrkesområdet, och att inte vara för kräsen.

Samtidigt är det bra att använda sin kreativitet i jobbsökandet.
– Som rekryterare hajade jag till när jag såg en ansökan med rubriken ”Jag har investerat 150 000 kronor i studieskulder, skulle du kunna tänka dig att investera en halvtimme av din tid i mig?”
– Alla kreativa sätt som gör att din ansökan fångar uppmärksamhet och sticker ut från mängden är bra. En tjej hade fäst en post-it-lapp på ansökan med texten ”Obs, läs det här!”
Här nedan får du som tar examen i dagarna ytterligare tips som minskar din vilsenhet i arbetslivet.

Tips som ger dig större chans att få drömjobbet

1) Strukturera ditt jobbsökande. Bestäm dig för hur många företag du ska kontakta varje vecka, hur många ansökningar du ska skicka i väg per månad och hur mycket tid du planerar att lägga på jobbsökandet. Om det finns för få jobb att söka inom ditt område så pröva att bredda din sökning även till andra branscher eller regioner. Belöna dig när du har uppnått ett delmål.

2) Sök jobb som uthyrd konsult på bemanningsföretag.
Det går ofta snabbare att få jobb där än att få en fast anställning på ett företag. Om du visar vad du går för är
sannolikheten relativt stor att du får fast anställning på företaget som hyr in dig.

3) Rikta din ansökan till rätt person. Ofta väljer man att skicka sin spontanansökan till vd:n eller personalchefen, men då riskerar
den att hamna i en byrålåda eller, i värsta fall, i papperskorgen.
Cheferna har inte alltid koll på varje avdelnings rekryteringsbehov, så skicka i stället din ansökan direkt till personen som skulle kunna bli din närmaste chef.

4) Skriv aldrig något negativt om dig själv i ansökan. Nämn inte dina mindre goda sidor utan fokusera i stället på dina styrkor. Det finns ingen anledning att ta upp plats i ansökningsbrevet på att framhäva dina dåliga sidor.

5) Ange inga löneanspråk i ansökan.
Det gäller även om platsannonsen uppmanar till det. Det är svårt att avgöra hur krävande jobbet är innan du får det, och om du angett ett för lågt bud tvingas du stå ut med det om du får jobbet.
Om du lägger ribban för högt riskerar din ansökan att sorteras bort.

6) Möt allas blickar. Om det är flera personer som medverkar vid din anställningsintervju så var noga med att söka ögonkontakt med alla. Ett klassiskt misstag är att enbart fokusera på den högste chefen under intervjun och knappt ta någon notis om de andra personerna i rummet. Den person som sitter tyst och antecknar kan vara den person som har mest att säga till om i rekryteringen. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset