Vem av partiledarna kommer du att rösta fram?
Vem av partiledarna kommer du att rösta fram?

Den 9 september är det dags för val och tiden börjar bli knapp. Här är sex tips på hur du snabbt kan läsa in dig på partierna – så du slipper stå som ett frågetecken framför valsedlarna.

Testa olika valkompasser 

När du gör en valkompass får du svara på en rad frågor. Därefter får du reda på vilka partier eller politiska kandidater som tycker mest likt dig. Oftast tar det inte mer än fem minuter.

Det kan dock vara bra att göra flera valkompasser, eftersom tjänsterna tar upp olika frågor. På så sätt får du en mer omfattande bild av var du ligger till på den politiska skalan. Metros valkompass hittar du här.

Testa flera valkompasser för att se vilka som tycker mest likt dig. Foto: TT/Metro

Följ partierna på sociala medier

Varför inte följa partierna på Facebook, Instagram eller Twitter? På så sätt dyker ny information upp i ditt flöde utan att du behöver ta dig tiden att söka fram den. Om tiden du spenderar på politik tangerar med tiden du spenderar på sociala medier kan ämnet också bli lättare att få in i vardagspusslet.

LÄS MER: Stor guide: Här är allt du behöver veta inför valet 2018

Trött på tråkiga debatter? Testa Lucys val.

Långdragna debatter kan vara svåra att ta sig igenom för den som har lite tid. Då kan i stället Metros serie Lucys val vara ett bättre alternativ. I Lucys val intervjuar sjuåriga Lucy partiledarna från samtliga riksdagspartier. Frågorna kan handla om allt ifrån rasism till vem som lagar maten hemma hos partiledaren.

Om Lucy tycker att det blir för tråkigt, blåser hon i en visselpipa – så att även du slipper tappa fokus. Här hittar du samtliga partiledarintervjuer med Lucy.

Lucy blåser i visselpipan när politikerna är tråkiga. Foto: Metro.

Välj dina viktigaste frågor – och sålla i politiken

Om du är särskilt intresserad av vissa politiska frågor, kan du söka i partiernas manifest eller på deras hemsidor efter nyckelord som berör de frågorna. På så sätt spenderar du din tid mer effektivt. Men avgränsa dig inte för snävt. Då riskerar du att missa frågor som är viktigare för dig än du tidigare trott.

Här hittar du mer information om riksdagspartierna:

Centerpartiet
Kristdemokraterna
Liberalerna
Miljöpartiet
Moderaterna
Socialdemokraterna
Sverigedemokraterna
Vänsterpartiet

Se på partiledardebatterna

Att se partiledarna debattera kan vara som att se på den mest dramatiska tv-serien i mannaminne. Eller inte. Men ofta framkommer viktiga budskap som kan påverka hur du vill rösta i valet. Flera partiledardebatter har redan sänts, men finns kvar att ta del av för den som vill. Till exempel kan debatten från Riksdagen i januari ses här, debatten från SVT:s Agenda i maj ses här och debatten från Expressen i augusti ses här.

Om debatter får din politiska ådra att pulsera, bör du inte heller missa Aftonbladets partiledardebatt den 27 augusti, eller SR:s partiledardebatt den 29 augusti.

Ibland blir debatterna riktigt eldiga. Foto: IBL.

LÄS MER: Stor enkät med partiledarna: Här är våra löften till dig inför valet

Läs intervjuer med partiledarna

Är du mer intresserad av vad varje enskild partiledare har att säga finns det flera partiledarintervjuer att ta del av. Kanske lär du dig också något om deras bakgrund och varför de valt politiken som de står för. Metros partiledarintervjuer hittar du här.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om val 2018 politik