Surfen är numera guldägget i mobil­abonnemanget. Ska man bara kolla lite på Facebook, Twitter och nyhetssidor så räcker 1 gigabyte i abonne­manget, enligt opera­törerna. Metro har jämfört mobil­abonne­mangen mot varan, för att maxa surfen för max 200 kronor.

TT

Metro har jämfört mobilabonnemang som kostar högst 200 kronor i månaden.

Av de mobilabonnemangen under 200 kronor som vi jämfört är det Glocalnet som ger mest surf för pengarna med sina 3 gigabyte för 158 kronor i månaden. Samtidigt tar Glocalnet ut en öppningsavgift på 0,99 kronor och mms:en kostar 69 öre per styck. Minst surf för max 200 kronor i budget för mobilabonnemang har Tele 2, med enbart 0,2 gigabyte – för 179 kronor i månaden. Men då får man sam-tidigt ringa sms:a och mms:a fritt i  hela landet. 

Med 1 gigabyte kan man i  elva minuter varje dag för månadsabonnemanget kolla på appar och sociala medier. Eller besöka 100 stycken hemsidor varje dag under månaden. Eller om du gillar rörlig bild kan du kika på sju minuter strömmad video varje dag.

Under 2013 drog mobil-operatörerna in hela 8 miljarder kronor på mobildata i  sina nät, uppger sajten IDG.se. Prismodellerna har förändrats och det som numera är kutym på marknaden är att dataförbrukningen är det som operatörerna utgår från när det gäller vad konsumenten ska betala i  slutet av månaden. Men för konsumenterna kan det vara svårt att hitta det man just söker då oberoende prisjämförelser är bristfälligt när det gäller telekombranschen:

–  Operatörernas egna -priser och tjänster har i de flesta fall helt olika paketering i tjänsterna vilket gör det väldigt svårt att jämföra produkterna mot varan.  Det är därför Telepriskollen lagts ner. Det är ett problem i dag att enkelt jämföra -detta, säger Mattias Grafström som är Telekområd-givarnas vd.

När Metro kontaktar operatörerna som konsument är det tydligt att fokus från säljaren sida är att diskutera data i mobilabonnemanget. Flera av operatörerna re-kom-menderar att köpa mobil-abonnemang med minst en gigabyte surf på.

– Då kan man ha sitt -sociala Facebook-liv via -mobilen, säger säljaren.

Just nu är det även många som ringer till operatörerna för Iphone 6. Första leveransen kommer till slutet av veckan till de som förhandsbeställt. Haken är att kon-sumenten tvingats låsa upp sig på 24 månaders abonnemang hos operatörerna.

 

Försök göra en deal och få upp din mobilsurf

ANALYS: Satt och käkade middag på Kungshallen i Stockholm när jag plötsligt satte maten i halsen. 

Killen vid bordet bredvid berättade för sin tjejkompis att han förhandlat till sig 12 gigabyte till sitt mobilabonnemang från tidigare 3 gigabyte av en av de största operatörerna.

Ursäkta. Hur gjorde du, sa jag?

– Jag ringde och sa att jag ville säga upp abonnemanget. Blev kopplad till ”sales savers” (De som är sista instansen för att be­hålla kunden) och sa att jag vill ha 12 gigabyte annars säger jag upp abonnemanget.

Vad sa operatören?

– Jag jobbar som säljare inom denna bransch och vet att de större opera­törerna äger sina egna nät. Detta gör att de förlorar ­bara på att snåla med ­surfen. Men så länge du är lojal och inte pressar dem till mer surf så händer ­inget.

Killen hade alltså precis lyckats deala till sig 12 gigabyte. Jag frågade hans tjejkompis om hon nu skulle göra samma sak. Hon log och nickade vänligt.

Nu har jag bestämt att jag ska testa det själv. Snart kanske man äntligen kan se ett avsnittet av ”Oz” på telefonen.

Önska mig lycka till!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset