Mode är för 00-talet vad musik var för 90-talet – då avgudades band som Blur och Pulp, i dag får unga hög puls av Chanel och YSL. Metro har pratat med en modeskapare, en modell, en stylist och en modefotograf om vad som krävs i bransch-en, framtidsplaner och de bästa utbildningarna i Stockholm! 

Erika Lager, 21, modefotograf

Varför ville du bli fotograf?
– Det skulle vara jätteroligt att få arbeta med något som man tycker om och
där tid och rum försvinner, så känns foto för mig. Att resa och fota det
gillar jag!

Hur blev du fotograf?
– Jag var stylistassistent ett tag och gjorde ett fotoreportage från London
Fashion Week för IQ och Piraja. Där träffade jag en japanska, vi åkte till Paris tillsammans och plåtade modeveckan där. Sedan fick jag styla designern Daniela Bessos modevisning i London. Jag började plåta modevisningar för Colures Magazine och sedan sökte jag till School of Fashion Photography.

Vad är dina tips ifall man vill ha ditt yrke?
– Tycka om fotografi, assistera är vanligt och jag går nu på School of Fashion Photography för att utveckla mitt eget fotande.

Urban Brådhe

Nikita Averin, 25, modell

Varför ville du bli modell?
– Pulsen under en visning när man under en hel dag laddar för ett moment under en plåtning när man vill hjälpa till att förverkliga fotografens vision och visa upp plaggen man bär på bästa sätt.

Hur blev du modell?
– Min storasyster fick nys om en öppen audition som Stockholmsgruppen arrangerade och drog med mig som moraliskt stöd. En vecka senare var jag inbokad på mitt första jobb och sedan har jag gjort editorials, visningar och reklam för Habit, Beckmans, Vice,
Diesel och senast Carin Wester.

Vad är dina tips ifall man vill ha ditt yrke?
– Huvudet över molnen, fötterna i backen. Självförtroende är nyckeln och den andra är tillit till dem som man jobbar med. Det handlar om skådespeleri och en helhet som kanske inte är en själv, men man behöver göra det till sitt eget.

Lotta Imberg

Li Svärd, 26, moderedaktör på Veckorevyn

Hur blev du moderedaktör?
– Från modeassistent gick jag vidare till moderedaktör, och på den vägen är det.

Varför ville du bli moderedaktör?
– Jag tjatade mig till ett oavlönat gig som modeassistent efter att ha kommit på, efter lite textila och konstorienterade kurser/utbild-ningar, att det var stylist jag ville bli och sedan blev jag moderedaktör.

Vad är dina tips ifall man vill bli modejournalist?
– Ta kontakt med de tidningar du vill skriva för. Att hänga på låset är bra, visa intresse och tjata liiiite. Vill du styla, kontakta frilansande modepersoner som inspirerar dig, kanske kan du assistera. Ta kontakt med en tuff person du gillar som kanske kan tänka sig att vara din mentor och därigenom tipsa dig om kontakter och inspirera dig!

Urban Brådhe

Maria Johansson, 30, modedesigner

Hur blev du designer?
– Jag har gått Stockholms Tillskärarakademi och Konstskolan i Stockholm, båda ett år. Nu har jag precis slutat på Beckmans där jag gått tre år. Det innebär att jag har en BA i Fashion of Fine Arts och har börjat jobba på H & M.

Varför ville du bli designer?
– När jag var liten var jag väldigt fascinerad av mormors alla smycken och
gillade mer att klä på Barbie i outfittar än att leka med henne. När jag skulle börja gymnasiet ville jag göra något kreativt och mamma föreslog Tillskärarakademien men som tonåring var jag tvärtemot bara för att mamma föreslog det, tji fick jag.

Vad är dina tips ifall man vill ha ditt yrke?
– Det man behöver är nog mest viljan och motivationen. I Sverige finns det två högskoleutbildningar inom modedesign, Beckmans designhögskola och Borås designhögskola.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset