Nationalekonomen och journalisten Annika Creutzer tipsar om hur du förbereder dig för dina bankärenden.
Nationalekonomen och journalisten Annika Creutzer tipsar om hur du förbereder dig för dina bankärenden.

Bankärenden behöver inte vara krångligt eller svårt. Nationalekonomen och journalisten Annika Creutzer ger sina bästa tips kring hur du förhandlar ner din bolåneränta och hur du gör för att byta bank.

Ett vanligt bankärende handlar om att förhandla kring sin bolåneränta. 
– Stirra dig inte blind på att få ner tiondelarna utan se till att kämpa för att få ner räntan under en längre tid. Ibland prutar man ner räntan men efter sex månader är man uppe på den högre räntan igen. Det är viktigt att du får inskrivet att rabatten ska gälla under hela bindningstiden, säger Annika Creutzer.

► LÄS MER: Amorteringskrav på bolån införs – det här innebär det

Att gå ensam till banken är ingen bra idé utan försök i stället att få någon med dig.
– Att vara två mot en mot banken kan ha sina fördelar. Då är ni två som hör vad som sägs och du har någon på din sida. Gå heller inte bara till din vanliga bank utan hör av dig till tre olika banker, två gånger var och ställ dem mot varandra. Var inte rädd att vara otrogen mot banken. Det är banken som ska vara glad att du kommer till dem, säger Annika Creutzer.

► LÄS MER: Ekonomen: Så påverkas du av sänkningen av reporäntan

Hon tipsar också om att förhandla kring hela lånet eftersom det blir svårt om du har flera lån med olika bindningstid och att se till att sälja in dig själv som kund.
– Om de vill att du ska vara helkund så ska du ha riktigt bra betalt för det. Håll emot, var lite tuff och var förberedd med bra argument så går det oftast bra. Berätta om hur ditt sparande ser ut och lyft fram det positiva i din ekonomi som löneutveckling, att du betalar i tid och sälj helt enkelt in dig själv som en bra kund. Banken vill ha bra kunder som sköter sina betalningar så skryt lite om dig själv helt enkelt, säger Annika Creutzer.

Och fortsätter:
– Tänk på att den snitträntan de uppger gäller även för dem som inte förhandlat alls så du ska alltid se till at hamna under snitträntan. Förbered dig också genom att se på olika rabattmodeller. Vissa banker, som SBAB till exempel, har fasta modeller och där kan du titta och se vad som krävs för att få olika rabatter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi