Så här fint kan ett katastrofskrivbord bli.
Så här fint kan ett katastrofskrivbord bli.

Nina Strandberg arbetar med att rensa upp och skapa struktur hos företag och privatpersoner.

OREDA Ordning och reda på skrivbordet låter bra i teorin, men blir ofta svårt att realisera i praktiken.
– Knepet för att behålla ordning och struktur är att skapa ett sorteringssystem som passar en själv, säger Nina Strandberg, som driver företaget Iordning och arbetar med att rensa upp och skapa struktur hos företag och privatpersoner.
Hur ser just ditt pappersflöde ut? Det är nyckeln, att fundera igenom hur det fungerar på just ditt jobb. Vilka papper får du? Vad behöver just du för att enkelt hitta dem senare? Vilka pärmar behövs? Vad ska det stå på dem? Hur kan register underlätta?
För att orka hålla ordning är sedan rutin nyckelordet.
– Det gäller att göra sorterandet till en rutin lika självklar som att borsta tänderna, säger Nina Strandberg.
Hon ger rådet att underhålla ordningen varje dag eller en gång i veckan, att då sortera in lösa papper och prylar på sina platser.
– En vanlig orsak till stökiga skrivbord är en rädsla för att göra sig av med papper och prylar som man tror sig ha användning för sedan.
Om det hjälper kan du ha en särskild skrivbordslåda för sådant som kanske kan slängas, men där du inte riktigt törs. Det viktiga är att hålla skrivbordet rent.
– Ett stökigt skrivbord kan leda till räkningar som betalas för sent, missade möten eller viktiga papper som försvinner. Det kan också minska trivseln och arbetsron. Vinsterna om man lyckas hålla ordning är en tidsbesparing och ökad trivsel, säger Nina Strandberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset