Jonas Cramby guidar oss i tre steg hur vi bäst behandlar sommarens populäraste primör.

I en undersökning som Min Mat har gjort om vad vi Svenskar helst vill äta på nationaldagen hamnar den blygsamma färskpotatisen på en klar förstaplats – den placerar sig till och med framför klassiska försommartreats som jordgubbar och rabarber. Och det är inte så konstigt, färskpotatis är en fantastisk primör. Alla som har satt gaffeln i en skrubbad, nykokt färskpotatis med en liten dillvippa, några saltkorn och en klick smör vet att det här är enkel njutning i sin allra mest sublima form. Kocken och husmanskostafficionaden Stefan Ekengren, som i höst släpper kokboken ”Husman” på Natur & Kultur menar till och med att färskpotatisen lätt sopar banan med samtliga andra primörer – inklusive vit och grön sparris.

►LÄS MER: 5 böcker varje matälskare bör läsa

Så att vi älskar färskpotatis kan vi nog vara överens om.

Men vet du verkligen hur den ska tillagas?

Det vet Stefan Ekengren. Så här behandlar man en världsklassprimör på ett korrekt sätt.

1. För det första är färskpotatisen en primör och den kokas således som en sådan. När Stefan kokar färskpotatis kokar han alltså först upp vattnet och saltar det rikligt.

2. Potatisen skrubbar han precis före kokning och låter den alltså inte ligga skrubbad i vatten i timmar eller ens några minuter.

3. Färskpotatisen ska direkt från skrubbning ner i kokande vatten. När vattnet kokar sänker han ner potatis och dill och låter potatisen koka precis klar. Häll bort vattnet och serverar direkt med smör.

 ►LÄS MER: De bästa matvarorna från den asiatiska mataffären

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset