Oavsett om du har en tydlig karriärplanering eller om du känner dig osäker på vad din utbildning egentligen leder till, finns det sätt att förbereda sig inför det kommande arbetslivet. Vi hjälper dig på vägen.

Katarina Fjellström, studie- och karriärvägledare på Malmö högskola, säger att många studenter väljer utbildning efter intresse; ofta breda program som håller många dörrar öppna inför framtiden. En bit in i studietiden infinner sig därför ibland en oro eftersom det är svårt att se en tydlig karriär framför sig. Katarina Fjellström säger att den föränderliga värld vi lever i också bidrar till osäkerhet – det är svårt att ha långsiktiga mål när arbetslivet förändras så snabbt.
– Se till att sätta dig i sammanhang där du kan få inspiration, idéer och kontakter för kommande yrkesliv under studietiden. Det finns gott om tid att hinna förbereda sig, säger Katarina Fjellström.

LÄS MER: 7 appar som maxar dina studier

Katarina tycker sig se att internationella studenter ofta är mer aktiva och gärna tar del av de möjligheter som erbjuds av skolorna. Svenska studenter har ofta redan ett nätverk och satsar därför mer på betyg.
– Studierna bör såklart prioriteras och det kan vara tidsmässigt svårt att hinna med något annat. Men försök att göra små insatser under lång tid, säger hon.

Katarina menar att det handlar både om inställning och att vara aktivt engagerad för att få idéer och inspiration. Det allra viktigaste är att vara nyfiken. “Think less, do more” är en bra attityd. Hon tipsar om att skriva ned vad du vill veta utifrån ett karriärperspektiv – så som branscher, yrkesroller och utbildningskrav.
– Gör förutsättningslösa studiebesök på arbetsplatser och intervjua personer du tycker är intressanta. Många lärosäten erbjuder även givande och nyttiga föreläsningar.

LÄS MER: Tre tips till dig som är ny student

Att ta vara på tillfälligheter och att tacka ja till de seminarier och event som finns, är två tips från Katarina. Ett annat är att ha kontinuerlig koll på branschen genom att följa företag i olika sociala medier.
– Men glöm inte att erfarenheter som inte är direkt kopplade till arbetslivet också är värdefulla och kan ses som positivt i en kommande arbetsgivares ögon. Allt från att flytta, resa eller jobba ideellt, fortsätter hon.

Men det mest självklara är nog det viktigaste.
– Var en schysst studiekompis – ni är varandras bästa nätverk, avslutar Katarina Fjellström.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om karriär