Vintern är här och en tuff tid väntar för samhällets mest utsatta.
Vintern är här och en tuff tid väntar för samhällets mest utsatta.

Vintern är här och därmed också kylan. Så här rustar sig kommunerna med boenden för de hemlösa.

I Malmö har stadsmissionen tillsammans med kommunen utökat sina sovplatser från 20 till 25 stycken de senaste två månaderna. Utöver sovplatser erbjuder de också platser för hemlösa att tillbringa dagen, som till exempel Café David. Men det är svårt att säga om det är tillräckligt för att möta behovet som troligtvis ökar under vintern. 

– Den ena natten är inte den andra lik. Det ändras snabbt så därför går det inte att ge en beskrivning som håller i längden, säger Matilda Jägerdén, enhetschef vid Skånes stadsmission.

Hon berättar att de inte märkt av någon skillnad i antalet personer som söker sig till stadsmissionen under den senare delen av året, men att fler väljer att stannas kvar en längre tid. Hon betonar också att arbetet med att hjälpa hemlösa pågår hela året runt.  

– Det är ett helsicke hela året att inte ha sin fristad och plats för lugn och ro. 

►LÄS MER: Hemlösa Mikael förfrös fingrarna i vinterkylan: "Det är enorma smärtor"

Situationen i Stockholm är på sätt och viss likt den i Malmö. Antalet hemlösa som söker sig till akuta sovplatser har inte ökat den senaste tiden, utan behovet av hjälp och stöd är konstant året runt. Men behovet yttrar sig på olika sätt.

– Vi märker att våra deltagare som kommer till dagverksamheterna generellt dröjer sig kvar längre hos oss än vad de gör under de varmare delarna av året. Att så här under vintertid få stanna en stund för vila, mat och värme betyder enormt mycket för alla som lever i utsatthet, säger Maria von Sydow, pressekreterare på stadsmissionen i Stockholm.

Åsa Vilu, enhetschef Gatljuset och Crossroads i Göteborg, beskriver situationen som komplex. Stadsbilden i Göteborg har förändrats och stadsmissionen möts nu av nya utsatta grupper i samhället.

– Vi möter EU-medborgare som är utsatta, människor som befinner sig i en asylprocess , människor som fått avslag, människor som är nyetablerade men som ändå inte rattat sin tillvaro, plus alla andra människor av den mer traditionella gruppen av personer i hemlöshet, till exempel missbruksproblematik och psykisk ohälsa, säger hon.

►LÄS MER: Misshandlades när han hjälpte hemlösa

Enligt Åsa Vilu finns det cirka 23-24 akutplatser som Stadsmissionen sköter i samarbete med Göteborgs stad. Dessutom finns det ”en uppsjö” av boende där utsatta kan på såväl kortare som längre sikt.
De jobbar kortsiktigt för att hjälpa utsatta människor att få tak över huvudet och tillgodose basbehoven. Men hon påpekar också vikten av att tänka långsiktigt.

– Nu försöker vi tillsammans med staden kartlägga hur trycket ser ut. Vilka är det som söker och av vilka anledning. Vi funderar då på hur vi kan få in de i mer permanenta lösningar, säger hon.

– Vi vill inte bita oss själva i svansen och upprätthålla ett akut behov. 

På Öppen gemenskap i Umeå gör de allt de kan för att ge hemlösa ett drägligare liv. De erbjuder tre sovplatser, men behovet skriker efter fler.

– Det har stadigt ökat, dock ingen akut ökning just nu. Det är fler och fler som vi måste neka för att vi har fullt i våra boenden, säger fältarbetare Per Wästman. 

Bostadssituationen har också gjort det svårare att hitta en längre och hållbar lösning för bägge parter.

– Förut var det lättare att slussa vidare till andra boenden, men eftersom det finns så få lägenheter att tillgå så kan hyresvärdar välja och vraka. Nu finns det ju inte inga tomma lägenheter och det gör att det blir längre tider som folk bor hos oss.

Utöver boende erbjuder även Öppen gemenskap frukost, kaffe, lunch och andra basala behov. Men de har svårt att göra något åt bostadsbehovet som väntas öka i vinter.

– Det primära som behövs just nu är bostäder och vi kan inte skaffa några fler. Vi har inte heller de ekonomiska musklerna att köpa lägenheter. 

►LÄS MER: Hemlösa får käka pizza med påven

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset