Många lider av dålig andedräkt. 
Många lider av dålig andedräkt. 

Dålig andedräkt är något som många upplever som pinsamt och som kan drabba vem som helst. Men oroa dig inte, det finns lösningar på problemet.

Den absolut vanligaste anledningen till dålig andedräkt är bakterier som sitter kvar mellan tänderna eller på tungan, säger Anna Wraxe, tandläkare på Hötorgstandläkarna i Stockholm.

– Många tror att dålig andedräkt kommer från magen men oftast är det inte så.

Men hur kan man då förhindra den dåliga andedräkten från att uppkomma?

– Några bra tips är att kontinuerligt rengöra mellan sina tänder, att inte bara borsta tänderna noggrant utan också tungan och att borsta med en tandkräm som innehåller zink, säger Anne Wraxe.

LÄS MER: ”Tandhygenisten: 6 saker som förstör dina tänder”

Det kan också vara bra att undersöka sina tänder och mun minst en gång per år, för att hålla koll på om man har hål i tänderna, eller tandlossning.

– Ibland kan trasiga tänder eller tandköttsfickor retinera matrester som kan lukta riktigt illa. Om man är torr i munnen och har för lite saliv brukar man ha lättare för att få dålig andedräkt. Då brukar jag rekommendera att man blir ännu petigare med sin munhygien och håller munnen fuktad genom att suga på sockerfria tabletter eller tugga på tuggummi.

Oftast märker man själv inte av sin dåliga andedräkt förrän den är riktigt illa.

– Vissa får hjälp av sin omgivning med att bli uppmärksam men tyvärr är ju de flesta lite för försiktiga med att påpeka det. Dålig andedräkt kan bero på infektioner runt tänderna och på tandlossning och då är det viktigt att behandla det och då blir andedräkten automatiskt bättre. Om man upplever att man har dålig andedräkt kan det leda till att man blir mindre social, vilket är jättetråkigt.

LÄS MER: ”Här är vanorna som kan ge frätskador på tänderna”

Vad ska man undvika att äta eller dricka för att slippa dålig andedräkt? 

– Allt som är gott! Nej, men lök, vitlök, mejerier, stark mat, alkohol, rökning och snusning kan göra att man inte luktar så fräscht i munnen.

Har man långvariga problem med dålig andedräkt kallas det för halitos. Enligt Vårdguiden är det ett vanligt problem och drygt en halv miljon svenskar beräknas ha så svåra halitosproblem att de behöver hjälp med behandlingen, med goda resultat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset