På en svensk Facebooksida publicerar en person inlägg som tyder på att denna tränar IS-soldater i Syrien. Personen  beskriver bland annat hur det har gått till när svenskar på plats stupat och skadats, och hyllar dessa.
På en svensk Facebooksida publicerar en person inlägg som tyder på att denna tränar IS-soldater i Syrien. Personen  beskriver bland annat hur det har gått till när svenskar på plats stupat och skadats, och hyllar dessa.

Islamiska staten, IS, använder sociala medier för att komma i kontakt med sympatisörer och rekrytera nya soldater. Helt öppet på Facebook finns inlägg där IS-medlemmar – även svenska jihadister på plats i Irak och Syrien – för fram organisationens budskap och hyllar martyrer.

Skärmdump

En av de svenska jihadisterna som enligt inlägg på Facebook strider för Islamiska staten i Syrien är en 27-årig man  från Västsverige, som har ett Facebook-konto i ett annat namn än sitt eget. 18 år gammal greps mannen av den  bosniska säkerhetspolisen i en lägenhet i Sarajevo där man bland annat hittade 17 kilo sprängmedel och ett själv mordsbombarbälte. Han dömdes senare till fängelse i åtta år och fyra månader för bland annat terrorbrott.

Islamiska staten, IS, har en medveten strategi i sociala medier, och det är inte någon slump att det var där de spred videon som tycks visa hur den amerikanske journalisten James Foley halshuggs.

Det menar terroristexperten Magnus Ranstorp, forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan.

– Egentligen för de två parallella processer i sociala medier. Den ena är väldigt koreograferad, det är deras egen paketering av vad de gör och vad de står för. Till exempel Twitter-kampanjen, hoten mot USA och spridningen av deras egen publikation som detaljerat beskriver deras militära aktioner, säger Magnus Ranstorp.

– Sedan har du den mindre officiella delen; att de använder sociala medier för att komma i kontakt med sympatisörer och rekrytera dem till organisationen. Den rekryteringen sköts av enskilda medlemmar som tar kontakt, men naturligtvis bara med personer som de vet känner folk från radikala kretsar som kan verifiera vem de är.

►LÄS MER: Obama: IS är en ”cancer” som måste stoppas

Förutom att rekrytera medlemmar så sprider IS-sympatisörerna även nyheter från fronten på till exempel Facebook. Inläggen ligger ofta helt öppet – även från svenskar på plats i Irak och Syrien. Svenska jihadister som strider för IS poserar till exempel med vapen på bilder och hyllas av sina Facebook-vänner.

– Jag har även sett svenska kvinnor som rapporterar därifrån, de berättar hur bra det är och försöker locka personer att komma ner. Och när jihadister där nere stupar och blir martyrer så blir jag alltid förvånad över hur pass många svenskar som gillar inläggen och hyllar dem. Det visar att det finns många som stöder vad IS står för, säger Ranstorp.

Hur många svenskar knutna till IS finns egentligen på plats?

– Den officiella siffran från Säpo är att det finns ett 80-tal svenskar där nere. Det är de som de har personnummer på och så vidare. Men de upptäcker nya personer hela tiden och det finns ett stort mörkertal – så man kan nog säga att det är det dubbla, säger Magnus Ranstorp.

►LÄS MER: Amerikansk journalist halshöggs på video av IS

Facebook: Måste finnas anmälan

Facebooks talesperson i Sverige, Jan Fredriksson, kan inte kommentera enskilda inlägg eller sidor på det sociala nätverket. Och för att ett konto ska stängas ner krävs det att en annan användare gör en anmälan.

– Facebook har inte någon som proaktivt kollar på innehållet. Men om en anmälan görs så finns det ju tydliga regler om vad man får och inte får göra. Man får ju ha kontroversiella åsikter i enlighet med yttrandefrihetslagen, men det är till exempel inte okej att uppmana till våld eller att glorifiera våld, säger Jan Fredriksson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset