Aluminium i antiperspiranter skyddar oss mot svettiga armhålor genom att dra ihop svettkörtlarna.
Aluminium i antiperspiranter skyddar oss mot svettiga armhålor genom att dra ihop svettkörtlarna.

Deodoranter beskylls för allt från att stänga porer till att orsaka cancer, men hur hälsofarlig är den egentligen? Metro reder ut begreppen.

Aluminium i antiperspiranter skyddar oss mot svettiga armhålor genom att dra ihop svettkörtlarna. Bra kan de flesta tycka, men genom åren har både konsumenter och branschfolk ifrågasatt hur hälsosamt det egentligen är att aluminiumklorid tränger in i huden.

– Man vet inte tillräckligt mycket om aluminiumklorid och det som skrivs på nätet leder ofta till att man blir förvirrad, säger hudterapeuten Violeta Velevska.

Hon gör skillnad mellan antiperspirant och deodorant.

– En deodorant är parfymerad och motverkar svettlukt medan en antiperspirant innehåller aluminiumklorid som stänger igen porerna och hindrar svett från att komma ur, säger hon.

LÄS MER: Hälsogranskaren: Är det skillnad på produkter för män och kvinnor?

Violeta Velevska är en förespråkare av ekologisk hudvård och menar att användande av antiperspirant kan skapa en dålig miljö i kroppen.

– Den stänger in porerna vilket för att vi inte kan bli av med de gifter som vi svettas ut. På lång sikt kan det leda till att man får ett nedsatt immunförsvar, säger hon.

Men Gunnar Guzikowski, utredare på kosmetikaenheten på Läkemedelsverket, är inte övertygad.

– Armhålorna utgör en så pass liten yta av kroppen vilket gör att vi kan svettas genom andra kanaler, säger han och tillägger:

– Aluminium är ett vanligt ämne som vi får i oss via maten när vi tillagar den i aluminiumkastruller, använder aluminiumfolie eller när vi andas in damm. Att svälja aluminium i de mängderna betraktas som ofarligt.

LÄS MER: Labbtest visar: Dyra krämer sämre än de billiga som finns på Ica

Det har tidigare gjorts studier som avvisat sambandet mellan cancer och  aluminiumklorid.  Däremot saknas det forskning kring vad som händer på lång sikt när aluminium tränger in i huden via armålorna – och var ämnet sedan hamnar.

– Det är än så länge oklart och det krävs mer omfattande undersökningar för att säkerställa deodoranters effekt på hälsan. Men tills vidare bedömer vi produkterna som säkra, säger Gunnar Guzikowski.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset