Ett hundratal personer per år skadas i trafiken för att de använder mobiler.
Ett hundratal personer per år skadas i trafiken för att de använder mobiler.

Mobilens makt över bilister, cyklister och fotgängare är förrädisk. Under de senaste tio åren har minst 650 trafikanter skadats svårt i en olycka, orsakad av mobilanvändning.

För Sverige Televisions räkning har Transportstyrelsen tagit fram statistik över hur många som skadats i trafiken på grund av användande av mobiltelefoner. I snitt handlar det om ett 100-tal fall per år, enligt analytiker Tomas Fredlund.

– Jag skulle inte säga att det är ett stort trafiksäkerhetsproblem men däremot ett utbrett beteende, säger han till TT.

Tomas Fredlund poängterar att i statistiken finns såväl fall där cyklister/fotgängare blivit påkörda av bilister som använt mobiltelefon som händelser där cyklister eller fotgängare själva orsakat olyckan för att de varit ouppmärksamma.

► LÄS MER: Politiker vill helstoppa mobil i bil
 

– Det handlar om ett fåtal dödsfall under tio års tid. I övrigt är det hela spektrat av olyckor med framför allt yttre skador på armar och ben. Samtidigt är det ju olyckor som gjort att man fått uppsöka akutvård så det har inte varit något man bara borstar av sig.

Samtidigt tror Tomas Fredlund att det finns ett stort mörkertal.

– Det är väldigt många olyckor där det inte anges någon orsak, säger han.

Ironiskt nog är det människans behov av kontroll som får trafikanter att flytta fokus från vägbanan till mobilskärmen.

– Vi har ju våra liv i mobilen, och därför tenderar vi att konstant ta upp den för att ha kontroll på vad som händer. Mobilerna ger oss också belöningar i form av dopamin. Varje gång det plingar till i mobilen — alltså en oförutsedd händelse — får vi en dopaminkick. Den belöningen kan vara väldigt svår att motstå, förklarar Patrik Wincent, terapeut och vd för Internetakuten.

Driften att omedelbart stilla sin nyfikenhet slår alltså ut det som kan anses vara normalt trafikvett. Patrik Wincent berättar om en person som sökte hjälp hos honom efter att ha trillat ned från perrongen, försjunken i det han såg i mobilen.

– Jag brukar kalla dem som är totalt omedvetna om sin omgivning för mobilgående zombier. De är styrda av teknologin.

Han skulle välkomna strängare trafikregler för mobilanvändning.

– Men vi kan börja med att disciplinera oss själva, och bestämma oss för mobilfria zoner och situationer, säger Patrik Wincent.

15-åringarna Robert Buzuk, Fosie, och Maltin Coku, Bunkeflo, har redan sina regler för kombinationen cykel-mobil: Är det mycket trafik får mobilen vänta. Nästan jämt.

– Om det är en snygg tjej som ringer, då svarar jag — eller om det är ett viktigt samtal, säger Maltin.

► LÄS MER: Första bilföraren stoppad för mobil vid ratten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi