Utrikesminister Margot Wallström (S) och FN-ambassadör Olof Skoog gratuleras i FN:s generalförsamling efter omröstningen som gav Sverige en icke-permanent plats i säkerhetsrådet 2017-18.
Utrikesminister Margot Wallström (S) och FN-ambassadör Olof Skoog gratuleras i FN:s generalförsamling efter omröstningen som gav Sverige en icke-permanent plats i säkerhetsrådet 2017-18.

Sverige sökte stöd hos många mindre, en del av dem auktoritärt styrda, länder för att bli invalt i FN:s säkerhetsråd.Etiopien lovade att stödja Sveriges kandidatur, men hoppades i gengäld på svenskt stöd för att en etiopier blir Unescos generaldirektör.

Det framgår av dokument som Aftonbladet och Expressen tagit del av. Bland annat besökte svenska representanter Etiopien och mötte premiärminister Hailermariam Desalegn. Han lovade då att stödja Sveriges kandidatur men tillade att Etiopien kommer att söka Sveriges stöd för att få posten som generaldirektör i FN-organet Unesco.

"Gynna Sverige"

Dokumenten innehåller också anteckningar från ett möte i Benin i Västafrika. Där lovade regeringens representant att försöka ordna ett möte för landets president hos Business Sweden.

När svenska representanter besökte öriket Komorerna uttryckte landets president ett direkt önskemål om svenskt stöd för att träna diplomater.

Utrikesminister Margot Wallström (S) påpekar att man träffat nästan alla länder i världen och ser inga nyheter i den återrapportering som nu blivit offentlig.

– Det är självklart att i alla bilaterala kontakter så tar länder upp sådant de är oroade för eller som de vill föra fram eller som de helst skulle vilja ha i ett samarbete. Sverige gör sådant som vi är intresserade av för vårt samarbete, som kan gynna Sverige och som vi kan stå för, säger hon.

Inget köpslående

Wallström uppger till exempel att öriket Mauritius missnöje med att ha hamnat på en lista över skatteparadis inte har lett till någon åtgärd från svensk sida.

– Vi har inte ingått något köpslående. Däremot är det naturligt att vi gör röstbyten, det gör länder hela tiden. Det talade vi om i kampanjen också. Vi har gjort röstbyten med Norge och vi gör det med EU-länder. Det är inget konstigt alls och det handlar inte om några röstköp, säger hon.

När det gäller Etiopiens önskan om att få generalsekreterarposten i Unesco så uppger utrikesministern att den frågan ännu inte är aktuell.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset