Carmen och Julia Walker. 
Carmen och Julia Walker. 

Carmen och Julia gifte sig en vacker sommarkväll förra året och tillsammans med hjälp från familj och vänner lyckades det ordna precis det bröllop de önskat sig. Nu ger de samt bröllopskoordinatorn Nadine Schults sina bästa tips för hur du gifter dig för en överkomlig peng.

Patricia Thern
Bröllopskoordinator Nadine Schultz.

Det var den 15 augusti förra året som Carmen och Julia Walker gifte sig i en vacker ceremoni i en trädgård precis vid vattnet. Året innan hade paret förlovat sig på Carmens födelsedag.

– Jag hade gjort i ordning en gång med rosenblad och tända ljus i lägenheten och köpt två plastringar. Carmen hade sagt att jag absolut inte fick välja ringar själv, så jag hade köpt två rosa ringar i en leksaksbutik. När Carmen såg ringarna så började vi gråta. Vi bara stod där och grät tillsammans, men sedan sa Carmen att jag hade glömt att fråga henne om hon ville gifta sig med mig, säger Julia Humbla Walker.

LÄS MER: Studie: Dyrare bröllop slutar oftare i skilsmässa 

När Julia ställt frågan svarade Carmen ja och bröllopsplaneringen drog igång redan samma kväll.

– Vi började planera bröllopet direkt och funderade över hur vi ville att det skulle vara. Vi ville ha många gäster och insåg snabbt att för att vi ska ha råd med det här så behöver vi ta hjälp av så många som möjligt, säger Julia Humbla Walker.

Paret bestämde sig för att de ville ha ett bohemiskt sommarbröllop och för att lyckas få drömbröllopet tog de hjälp av familj och vänner. De frågade runt vilka som kunde göra vad och lyckades bland annat hitta någon som kunde fotografera, någon som kunde göra tårtan och någon som kunde fixa deras hår och smink på själva bröllopsdagen.

En vecka innan bröllopet samlade de vänner och familj för att umgås och fira samtidigt som de hjälptes åt att göra ljuslyktor, vimplar och andra dekorationer till bröllopet.

– Hela veckan innan bröllopet var verkligen jättekul. Vi ville ha något mer än en bara en dag att minnas och gjorde veckan innan till en fest och på bröllopet hade alla kul och det var avslappnat, fint och enkelt, säger Julia.

LÄS MER: Brandkåren räddade Emma och Fredriks vigsel

Bröllopskoordinatorn Nadine Schultz, som driver eventbyrån Memory Event, berättar att många av hennes kunder blir förvånade när de upptäcker hur mycket ett bröllop faktiskt kostar. Samtidigt menar hon att det är fullt möjligt att hålla en låg prislapp på festen bara man känner till knepen. En bra utgångspunkt är att försöka beställa allt som behövs i från en och samma leverantör eftersom det pressar priset.

– Många priser kan förhandlas, till exempel genom att gifta sig när det inte är säsong för bröllop. Mellan december och februari är allt billigare och du har bättre förhandlingsläge, säger Nadine Schultz.

En bröllopsbukett kan kosta mellan 1500-2000 kronor och de flesta vill även ha blommor som dekoration på festen. Enligt Nadine är en bra lösning att köpa egna blommor och arrangera en egen butkett eller att helt enkelt ge sig ut i naturen och ta det som växer där.

– Kolla i din närmaste krets efter de som kan hjälpa med olika saker. Skriv meddelanden på Facebook och leta efter nystartade företag som kan hjälpa till mot en billig peng och kanske få tillgång till bröllopsbilderna som marknadsföring i utbyte. Det gäller att tänka kreativt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset