Experterna Mats Sjöquist och Åsa Rosgren guidar dig till ett miljösmart julbord.
Experterna Mats Sjöquist och Åsa Rosgren guidar dig till ett miljösmart julbord.

Till jul fylls många shoppingvagnar till bredden med varor som julskinka, köttbullar, lax och sill. Metro har tipsen på hur du får ihop ett julbord som du kan äta med gott samvete.

För de flesta står maten i centrum på julafton men hur och vad du konsumerar kan göra stor skillnad. Tycker du att det är viktigt att grisen haft ett lyckligt liv gäller det att handla svenskt och fisken ska vara miljöcertifierad.

– Vad gäller både kött och råvaror är det viktigt att se efter vart det är slaktat eller uppväxt. Köp sådant som är framställt i Sverige för att gynna våra bönder, säger Mats Sjöquist, föreståndare på SCAW, nationellt centrum för djurvälfärd.

► LÄS MER:  Här är världens gulligaste julfest

Att köpa svenskt kan vara dyrare men innebär enligt Mats Sjöquist att man betalar för mervärden som att djuren har det gott ställt. Att de till exempel har tillräckligt med utrymme och att produkterna inte fraktats långt. Ett bevis på att de svenska bönderna behandlar djuren på ett bra sätt är enligt honom användningen av antibiotika.

–  För att ta fram köttet som kommer från Danmark så har man använt tre gånger så mycket antibiotika som för svenskt kött och i det tyska ännu mer än så, säger Mats Sjöquist.     

Tyskland är det land som vi importerar mest kött ifrån. Antibiotikan skvallrar om vilket liv djuret levt. Ju mer antibiotika desto sämre djurvälfärd och ju stressigare liv har grisen levt.

– En viktig miljöaspekt är att man inte handlar mer än vad man äter upp. Det kastas väldigt mycket och det är verkligen ett slöseri, säger Mats Sjöquist.

► LÄS MER: Testet: Här är årets godaste julmust

Enligt Åsa Rosengren mikrobiolog på Livsmedelsverket finns det enkla knep för att minska svinnet.

– Blir det lite mycket och du vet att det inte kommer att gå åt så använd frysen, säger hon.

Hållbarheten på maten försämras ju längre den står framme. I stället för att låta julskinka stå framme i flera timmar kan man enligt henne skära upp skivor att ha framme medan själva skinkan står i kylen. Laxen är Åsa Rosengrens favorit på julbordet och även där finns råd att följa.

– Gör miljösmarta matval och köp fisk som är hållbart fiskad och odlad, säger hon.

Sådan fisk är MSC- eller KRAV-märkt.

– Det är också viktigt att tänka på hur man beter sig i butiken. Att man hantera frukt och grönsaker varsamt, säger Åsa Rosengren.

Kastar du tillbaka en isbergssallad eller frukt i stället för att lägga tillbaka den när du bestämt dig för att välja en annan så skadar du den. Vilket enligt  Åsa Rosengren leder till att hållbarheten minskar och svinnet ökar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Djur