Fler och fler bjuder in främlingar i sina hem när de väljer att byta i stället för att hyra boende under semestern. Familjen Holmbäck har gjort husbyten i sex år. ”Man får så mycket mer, och det är ett trevligt sätt att resa på” säger hon.

Privat

Petra och Jimmy Holmbäck har bytt hus under sina semestrar i sex år.

I jakten på en annorlunda och mer genuin semesterupplevelse blir det alltmer populärt att folk byter hus med varandra i stället för att hyra boende. Jönköpingsbon Petra Holmbäck, 43, och hennes familj har bytt hus under sina semestrar i sex år.

Första gången var för sju år sedan då de bytte hus med en familj i Toulon på franska rivieran. 

– Varken jag eller min man är chartermänniskor, utan tycker om att resa i genuina miljöer i stället för i turiststråken, och tyckte att det här verkade som ett bra sätt att resa, säger Petra Holmbäck, som om en vecka sticker i väg med familjen till årets byte i den belgiska kuststaden Koksije.

LÄS MER: Nu kan du resa utan pass – inom hela EU

Petra berättar att det innebär mer jobb att byta än att hyra boende: man behöver etablera en kontakt med den man ska byta med och se till att ens eget hem är städat och fint när gästerna anländer. 

Men fördelarna är många fler. 

– Man får så mycket mer när man bor mitt bland lokalbefolkningen. Man får tips på saker att se och göra som inte står i guideböcker och det är et trevligt sätt att resa på, säger Petra Holmbäck.

Första gången familjen skulle hyra ut sitt hus oroade de sig för vad som skulle kunna hända, men hittills har de inte drabbats av något missöde.

– När man väl kliver över tröskeln till deras hem känns det helt naturligt att den familjen bor i vårt hem. Man har en ömsesidig respekt för vandras hus och är rädd om saker, säger Petra Holmbäck. 

På Facebook finns massor av grupper där man kan efterlysa någon som vill byta boende under semestern, men lättast är nog att registrera sig på någon av de stora bytessajterna.

LÄS MER: Mindre stress med spontan semester

Karl Gemfeldt jobbar för Intervac, en bytesverksamhet med 30 000 medlemmar i 50 länder och omkring 1 000 aktiva användare i Sverige. Han har märkt att husbyte har ökat i popularitet de senaste åren.

–  Utbudet på nätet har ju ökat enormt och det gör att antalet personer som byter ökar stadigt hela tiden. Vi får mycket förfrågningar, säger Karl Gemfeldt.

Den vanligaste svenska husbytaren är barnfamiljen som vill semestra utomlands under sommaren, men precis som familjen Holmbäck, uppleva något annat än charter. 

– Men även ensamstående och pensionärer byter, och det är också vanligt att folk byter utanför de traditionella semsterperioderna, säger Karl Gemfeldt. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset