– Jag tycker att det lönar sig att köpa färska, svenska kräftor även om de är lite dyrare, säger Pelle Johansson, känd från matlagningsprogram i TV 4 och köksmästare på Wärdshuset Ulla Winbladh.
– Jag tycker att det lönar sig att köpa färska, svenska kräftor även om de är lite dyrare, säger Pelle Johansson, känd från matlagningsprogram i TV 4 och köksmästare på Wärdshuset Ulla Winbladh.
Lotta Imberg

Svenska kräftor på väg ner i koket. Mikael Berglund på Melanders Fisk i Söderhallarna i Stockholm kryddar med krondill, salt och en aning socker.

Nu är det dags för kräftskivorna. Metro tar hjälp av experterna och tipsar om hur du enkelt och snabbt ordnar bästa kräftfesten i helgen.

VÄNNERNA  Bjud in vännerna, samla släkten. Kräftskiva ska vara fest, stor eller liten.
– Jag gillar det här med traditioner. Kräftskiva och kräftpremiär ska vara lika mycket fest som julafton, med allt det där som man bara ska ha till, säger Pelle Johansson, känd från matlagningsprogram i TV 4 och köksmästare på Wärdshuset Ulla Winbladh i Stockholm.

FIXA FINASTE KRÄFTBORDET  Duka ute om du kan, välj porslin i läckra färger, kräftskiva får gärna vara färgglatt. Glöm inte servetter – en nödvändighet. Kräftskiva är kladdigt och det blir mycket skal och skräp kvar på tallrikarna, så vill du minska slabbet efteråt, kör med papperstallrikar. Köp de traditionella pappershattarna, papperslyktor och andra pappersdekorationer att hänga över bordet. Sprid ut ljuslyktor med värmeljus på bordet.


KRÄFTORNA  Lyxa till festen med goda kräftor.
– Jag tycker att det lönar sig att köpa färska, svenska kräftor även om de är lite dyrare. De är mycket godare. Det är stor skillnad i smak och köttets konsistens. De färska kräftorna har fast och fint kött. Vill du hålla nere kostnaderna, dra hellre in på något annat, drick ett billigare öl, säger Pelle Johansson.
Kräftorna ska förvaras i kylen.
– Ta fram dem en liten stund innan de ska serveras. De ska vara kalla men inte iskalla, säger Mikael Berglund som sköter kräftkoket på saluhallskedjan Melanders Fisk i Stockholm.
Servera kräftorna läckert, upplagda på stort fat, eller använd flera fina fat eller skålar – ett bra tips för att alla ska nära till kräftorna på bordet. Dekorera med krondill.

TILLBEHÖREN  Bara kräftor gör ingen kräftskiva. De traditionella tillbehören är minst lika viktiga på bordet.
– Kryddost och västerbottensost är gott till, och toast. Snapsen hör också till, Aalborg Jubileumsakvavit, till exempel, är jättegod till kräftorna, säger Pelle Johansson.
En grönsallad kan också vara gott och fräscht till.
– Man kan göra en västerbottenspaj i stället för att bara ha osten, och kantarelltoast är gott till. Men inte för mycket tillbehör. Det är kräftorna som ska smaka, säger Mikael Berglund.

DRYCKEN  Systembolagets varuinformatör Annika Sigvardsdotter tipsar om vin, öl och     snaps till kräftorna:
– Vitt vin passar bra till kräftor, och det ska vara halvtorrt eller torrt med en aning sötma för att möta sältan i kräftorna. Rieslingviner är bäst, tycker jag, till exempel den torra Schloss Wollrads (nr 5846) och den halvtorra Kloster Eberbach (nr 6257).
Ihop med snaps är det öl som gäller.
– Det ska vara ljus lager, Mariestad är ett tips.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset