Nuförtiden är det lätt att hamna i soffan med laptopen i knät när det är dags att plugga. Men att ha en plats avsedd enbart för studier kan hjälpa koncentrationen. Inredaren Annika Persson, som driver bloggen flexinredning.blogspot.com, ger oss ­checklistan för en bra studieplats.

1. Ljussätt rätt
Det är viktigt att ha bra belysning i rummet där man studerar. Gärna taklampa med en dimmer, så att man kan justera ljuset. En bra skrivbords­lampa förstås, och stämningsbelysning (mindre lampor) som jämnar ut ljuset i rummet. Tänk på att ljuset från skrivbordslampan eller dagsljuset ska komma från vänster, om du är högerhänt, och vice versa. Då får man inte en skugga av handen när man skriver. 

2. Skönt utan träsmak
En riktigt skön skrivbordsstol är också viktig att ha. Man ska tillbringa många timmar i stolen, så satsa på en ergonomiskt bra stol med justerbart sittläge.

3. undvik trängsel
Ett stabilt skrivbord som inte är för litet. Det bör finnas plats för både dator och uppslagna böcker, utan att det känns trångt. Gärna ett höj- och sänkbart, så att man kan stå ibland. Att sitta länge är inte bra för kroppen.

4. personlig värme
Inred gärna studiehörnan med inspirerande bilder och fina foton. Grafiska tryck med tänkvärda ord är trendigt just nu och kan vara peppande när orken tryter. För inspiration kolla in theresesennerholt.se och etsy.com. En personligt inredd studiehörna känns betydligt mer lockande än en kal och trist.  

5. Nära till allt
Se till att ha bra förvaring, till exempel hyllor för böcker och pärmar, så att allt finns nära till hands.

6. Datorn på rätt plats
Tänk på var du placerar datorn. Undvik solljus i ögonen och reflexer på skärmen genom att inte ställa den framför fönstret.

7. Städa!
Se till att ha städat. Då blir studie­platsen mycket trevligare att sitta vid, och det blir lättare att koncentrera sig.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset