Snart avgörs om det blir Donald Trump eller Hillary Clinton som blir USA:s nästa president.
Snart avgörs om det blir Donald Trump eller Hillary Clinton som blir USA:s nästa president.

Som svensk är det amerikanska valsystemet inte helt lätt att förstå. Men med hjälp av Merrick Tabor, lektor vid statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, ger Metro dig stenkoll på de amerikanska valen och hur de går till.

Privat

Merrick Tabor.

Registrering

Till skillnad från Sverige där du som svensk medborgare automatiskt får rösta måste amerikanska medborgare som vill rösta först registrera sig som väljare. En regel som gäller samtliga amerikanska val, uppger Merrick Tabor.

Kongressval

Val till kongressen sker vartannat år och är lagt så att det var fjärde år sammanfaller med presidentvalet. Kongressvalet består av två val. Val till senaten och val till representanthuset.

– I senaten byts en tredjedel i taget ut roterande, säger Merrick Tabor.

► LÄS MER: Nej, Löfven blir inte portad från Facebook om du gillar den här posten

Detta eftersom de som väljs in i senaten sitter i sex år. Varje delstat ordnar hur de här valen ser ut och varje delstat har två senatorer. Valet till representanthuset görs samtidigt som valet till senaten det vill säga i november vartannat år. Delstaterna tilldelas mandat utifrån folkmängd.

– De minsta delstaterna har bara en representant i representanthuset medan Kalifornien har 43, säger Merrick Tabor.

Till skillnad från senaten kan samtliga personer i representanthuset bytas ut. På valsedeln till kongressvalet finns oftast en rad lokala val. Det kan vara lokala folkomröstningar, lokala församlingar, stadsfullmäktige och propositioner.

– Det kan finnas mycket på en valsedel, säger Merrick Tabor.

Primärvalet

– Är en lång nomineringsprocess inom partiet. Under vintern och våren inför ett presidentval utser man genom röster vilka delegater som ska till konventet, säger Merrick Tabor.

Amerikanerna röstar fram delegaterna genom primärval eller valmöten i de olika delstaterna. De flesta delstater väljer primärval.

► LÄS MER: Det här skulle hända om Hillary Clinton blev president

Utöver att vara registrerad väljare kräver vissa delstater att du registrerar vilket parti du sympatiserar med, uppger Merrick Tabor. Oavsett delstat så får väljaren enbart rösta i ett partis primärval. De sista primärvalen sker i juni och partiernas konvent hålls mellan juli och september samma år som presidentvalet. Samtliga partier håller ett eget konvent och det är där partiets presidentkandidat utses.

Primärvalet inför detta presidentval är sedan några månader tillbaka avklarat. Donald Trump utsågs till republikanernas presidenkandidat under partiets konvent i Cleveland den 20 juli. En vecka senare presenterades hans motståndare under demokraternas konvent i Philadelphia. Hillary Clinton blev demokraternas val till presidentkandidat.

Presidentvalet

Presidentvalet sker i två etapper. Tisdagen efter den första måndagen i november var fjärde år får amerikanska medborgare rösta på vem de vill se som president. Eller i själva verket röstar de på ombud kallade elektorer. Varje delstat har i regel lika många elektorer som ledamöter i kongressen, uppger Merrick Tabor.

Washington D.C. som inte räknas som en delstat har tre elektorer likt de minsta delstaterna. Totalt finns det 538 elektorer. I de flesta delstater får den kandidat som fått flest röster samtliga elektorers röster.

► LÄS MER: Det här skulle hända om Donald Trump blev president

Enligt Merrick Tabor är det i princip avgjort vem som blir president efter valet i november. Men formellt sett utses inte presidenten förrän i december då elektorerna röstar på vem de vill se som president. Elektorerna är dock bundna att rösta utifrån resultatet i elektorsvalet.

– Skulle de bryta mot reglerna får de böter men deras röst räknas, säger Merrick Tabor.

Straffet för regelbrott är inte alltid böter utan varierar mellan staterna. I modern tid har elektorerna aldrig gått emot resultatet som röstas fram i elektorsvalet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset