En ny version av musiktjänsten Spotify gör det möjligt att samla all musik på datorn på ett ställe.

Den svenska musikplattformen Spotify genomgår en uppfräschning med råge. Två stora nyheter märks främst.

En social integrering med Facebook som bland annat låter dig dela spellistor och favoritlåtar med dina vänner samt en funktion för att spela låtar som du redan har på hårddisken i programmet. Gustav Söderström, produktchef på Spotify, har svårt att gissa vilken funktion som kommer att bli bäst mottagen.
– Båda funktionerna. Vi har fått väldigt mycket frågor från användare som vill spela sina egna låtar. Men lika mycket frågor från folk som vill dela musik på ett bättre sätt. Jag använder flödet extremt mycket själv.

Flödet, vilket liknar en statusuppdatering på Facebook eller Twitter, låter dig dela favoritlåtar med dina vänner och är en av de stora nyheterna.  Den andra stora nyheten, att lägga till sin egen musik, medför ett problem – nämligen kopieringsskydd. En kopieringsskyddad låt kan inte spelas upp men om den finns i Spotifys bibliotek kan den ändå alltid spelas.

Spotifys största motsvarighet i USA, Pandora, lanserade förra veckan en liknande Facebookfunktion, men enligt Gustav Söderström är det inget som påverkat gårdagens lansering.
– Nä, hade vi kunnat lansera det här för sex månader sedan hade vi gjort det. Det hade varit kul att vara före Pandora så klart, men det tar tid att utveckla sådana här saker, säger han.
Spotify finns inte i USA ännu och det finns ingen information när eller om en lansering ska ske.

Hitta festmusik på dina kompisars Spotifylistor

Den största nyheten i den uppdaterade musiktjänsten Spotify är möjligheten för användaren att importera sina Facebookkontakter rakt in i musikspelaren. 

Det innebär att du som inte riktigt vet vad du vill lyssna på kan klicka runt bland dina kompisars topplistor för att hitta inspiration. 


Alla Spotifyanvändare som finns i din kontaktlista på Facebook samlas i en meny där du kan skicka låtar till dem. I den nya uppdateringen finns också ett nyhetsflöde där alla händelser från dina vänner samlas, till exempel när de länkat till Spotify via Facebook. Spotify har också utrustats med en inkorg där mottagna låtar samlas.


Har du glömt bort i vilken lista du lagt en viss låt så är funktionen Library bra att ha till hands. Där samlas en lista över alla låtar du någonsin köpt, lagt till i en lista eller importerat från din dator.

Den andra stora nyheten i version 0.4.3 är möjligheten att importera musik från din dator till ditt Spotifykonto. Tankar du in en hel lista görs en automatisk sökning efter vilka låtar som redan finns i Spotifys bibliotek. De låtar som inte redan finns sparas lokalt, vilket innebär att du inte kan lyssna på dem från någon annan dator.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset