På söndag gäller nya besiktningsregler från Transportstyrelsen.
På söndag gäller nya besiktningsregler från Transportstyrelsen.

När nya besiktningsregler börjar gälla den 20 maj riskerar många bilister körförbud. Detta eftersom vissa får ett nytt besiktningsdatum som kan ligga närmare i tiden än vad som står på det senaste besiktningsprotokollet. 

Du har säkert redan hunnit snappa upp det men här kommer en påminnelse: på söndag gäller nya besiktningsregler från Transportstyrelsen. Den största förändringen handlar om att det slutsiffersystem vi haft sedan 1960-talet försvinner – den sista siffran i registreringsnumret kommer inte längre att styra vilken besiktningsperiod din bil tillhör. Och när de fasta besiktningsperioderna slopas för personbilar gäller i stället besiktningen i 14 månader.

LÄS MER: Sälja bilen? Vilket alternativ passar dig? 

– Det kan kanske bli rörigt just under övergången men sedan kommer de nya reglerna att underlätta för bilisterna. De är inte längre begränsade att besikta bilen under vissa månader – de väljer i stället själva och sedan gäller besiktningen i 14 månader. Om man exempelvis ska iväg på en längre resa under vinterhalvåret så är det ju bra att man nu kan välja att ordna det innan, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen.

Vid övergången kan vissa få ett nytt besiktningsdatum som ligger närmare i tiden än vad som står på det senaste besiktningsprotokollet. Om du inte redan dubbelkollat är det alltså hög tid och på Transportstyrelsens sajt finns en tjänst där du enkelt kan se vad som gäller för din bil genom att skriva in ditt registreringsnummer.

– Regeländringarna är en anpassning till EU-lagstiftningen men de görs också för att förenkla för fordonsägarna. Det är en förlängning av förändringen från 2010 då Bilprovningens monopol på besiktningar avskaffades för öka tillgängligheten, säger Hans Cassepierre.

LÄS MER: Experten: Så tar du MC-körkort

 

Faktaruta – Här är regeländringarna som berör flest

* En personbil ska besiktas första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången. Andra gången senast 24 månader efter den första besiktningen och därefter gäller 14 månader efter den senaste besiktningen.

* Besiktningskrav införs för A-traktorer

* Fordon som är äldre än 50 år (och inte används i yrkestrafik) samt motorcyklar som är äldre än 40 år behöver inte besiktas.

(Det gäller med förutsättning att fordonet har gått igenom en godkänd kontrollbesiktning under de senaste 24 månaderna före den 20 maj 2018.)

* I början av maj beräknade man att omkring 42 000 fordon i Stockholms län riskerar att få förbud om de inte besiktas före den 20 maj.

 

(Källa: Transportstyrelsen)

 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset