Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport, svarar på frågor om hur den amerikanska gränskontrollen på svensk mark kommer att fungera i praktiken för resenärerna:

– Du checkar in precis som vanligt, du går genom svenska säkerhetskontrollen och sedan går du in i den här anläggningen. Där går du igenom en amerikansk säkerhetskontroll, de gör en dokumentkontroll och du går igenom tullen. Bagaget kollas också enligt speciella rutiner och sedan kommer man ut till fyra gater, vi kan alltså ha fyra avgångar till USA samtidigt. Det här innebär att när du reser är du redan "pre-cleared" som man säger. Det vill säga att du behandlas som en inrikespassagerare. Jag har själv provat det och när man är framme är man ute efter femton minuter. Det betyder mycket.

TT: Vilka blir fördelarna för resenären?

– Du kan redan innan du åker bestämma exempelvis möten när du landar, för du vet hur lång tid det tar ut. Många barnfamiljer har också hört av sig till mig och sagt "toppen", för när man har rest sex–sju timmar med trötta barn vill man inte stå två timmar i kö. Alla vinner på det här, vill jag påstå.

TT: Men finns det inte en risk att man bara flyttar köerna, från USA till Arlanda?

– Nej, i USA är det väldigt många flighter som kommer in samtidigt från Europa, det är som en våg som kommer. Det kommer vi inte uppleva på Arlanda.

TT: Vad kommer att behöva förändras på flygplatsen för att det här ska fungera?

– Vi kommer att bygga om nuvarande pir F, framförallt i de nedre våningarna, för att kunna hantera den här verksamheten

TT: När blir det klart?

– Det beror på när den politiska processen är färdig, men jag skulle tippa någon gång slutet 2019.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset