Annika Reibom, polisen i Sundsvall.
Annika Reibom, polisen i Sundsvall.

Behovet av poliser fortsätter att öka. För att minska trycket tar fler och fler polismyndigheter hjälp av civila utredare.

Polisen i Västernorrland är den senaste polismyndigheten som är på jakt efter fler civila utredare i syfte att minska brottsutredningarnas köer. Enligt ST söker polisen i länet tio nya utredare – ett tillvägagångssätt som fått allt större fotfäste inom den svenska polisen. Personer som söker sig till tjänsten har inte sällan liten eller ingen polisutbildning alls. I stället har de oftast en helt annan yrkestitel.

Annika Reibom jobbar i dag på polisen i Sundsvall. Efter att ha utbildat sig till civilekonom och arbetat på försäkringskassan och skatteverket i Gävle sökte hon sig till sitt nuvarande yrke.

►LÄS MER: Måste ringa polisen – varje gång han ska ha sex

– Det som tilltalade mig var att det verkade vara ett intressant och spännande jobb. Det är ganska lätt att göra annonser för den här typen av jobb intressanta. Jag tror det tilltalar ganska många, säger hon.

Annika Reibom jobbar med grov ekonomisk brottslighet i den så kallade bedrägerigruppen. Men jobbet kan innebära att hon utreder allt från knarkförsäljning till mord. Den gemensamma nämnaren är pengar.

– Det ska vara fokus på att man ska ta pengarna för det är ett ganska bra sätt att minska brottsligheten på. Ekonomiska incitament är ju en jättestor del i varför någon begår ett brott så kan man ta de pengarna kan man kanske minska brottsligheten.

– Så det handlar även om ett större samhällsperspektiv vilket jag tycker är intressant.

Civila utredare finns även inom andra områden, till exempel mängdbrott som innefattar stöld, snatteri och misshandel. Inför jobbet går civila utredare en kurs på 10 veckor där de bland annat får lära sig förhörsteknik och polisens system. Men att jobba som civil utredare innebär inte att man jobbar som polis. Och Annika Reibom menar att det inte är någonting för den som drömmer om att bli polis.

– Jag tror att det är frustrerande om du drömmer om att vara polis och sedan har det här jobbet. När vi sitter och utreder så gör vi i princip samma jobb, men de har andra befogenheter. Skulle man vilja vara polis så hade det kanske känts jobbigt.

►LÄS MER: Mobilen gör jobbet åt polisen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Polisen